Eko-kamp u Komarnici održan 9. put zaredom

Nikšić, 4. 7. 2010. godine Volonteri Društva mladih ekologa Nikšić  (DMEN) tokom dana vikenda – 3. i 4. jula kampovali su u Komarnici, na ulazu u kanjon Nevidio. Pritom je organizovan ulazak u kanjon u dužini od 150m, odnosno do kote sa koje se može samo naprijed, kao i obilazak vodopada Skakavica.

Ovo je postala svojevrsna tradicija DMEN-ovaca s obzirom da već devetu godinu (počevši od 2002. godine) uzastopno kampujemo na ovoj lokaciji. Iako u DMEN-u ima članova koji su prošli kanjon čitavom dužinom a većina je i ranije osjetila njegove čari u ovoj početnoj dužini, nimalo nam  se ne umanjuje doživljaj prilikom svake posjete.

Ovaj predio, kao i sam kanjon Komarnice predstavljaju ogromno prirodno bogatstvo na malom prostoru i nijesu dovoljno valorizovani i adekvatno predstavljeni široj javnosti. Smatramo potrebnim preuzeti mjere za stavljanje kanjona pod veći stepen zaštite. Takođe, smatramo opravdanom ideju o proširenju nacionalnog parka Durmitor i na ovaj prirodni predio i jedna od naših budućih aktivnosti odnosiće se na podsticanje institucija da se ova ideja ubrza i zaživi u stvarnosti.

U posljednje vrijeme smo svjedoci i učestale priče o izgradnji hidroelektrane na Komarnici. Tim potezom bi bila ozbiljno narušena kako prirodna vrijednost ovog kraja, tako i predivni sklad Komarnice i njenog kanjona koji postoji već milionima godina unazad. Svakako, jednu takvu odluku ne treba pripremati bez uvažavanja mišljenja svih činilaca društva, a naročito unutrašnjih i međunarodnih institucija relevantnih za ovu oblast, NVO sektora, javnosti Crne Gore, mještana…

Smatramo i da se o čistoći same Komarnice treba povesti više pažnje. Tokom šireg obilaska terena primijetili smo na nekoliko lokacija u Komarnici i oko nje otpad, većinom porijeklom iz domaćinstva. Takođe, po informaciji koju smo dobili u selu Komarnica još uvijek ne postoji organizovan odvoz otpada od strane komunalnog preduzeća. Zbog samih mještana i prisutnosti sve većeg broja posjetilaca kanjonu komunalno preduzeće mora pronaći sistem za organizovan odvoz otpada kako bi se smanjila i onečišćenost šireg terena što svakako stvara lošu sliku društva i umanjuje ljepotu i atraktivnost ovog terena.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *