DMEN i biciklisti obilježili ”Dan bez automobila”

Nikšić, 22. 9. 2010. godine Povodom 22. septembra – Međunarodnog dana bez automobila Društvo mladih ekologa Nikšić je u saradnji sa Ministarstvom uređenja prostora i zaštite životne sredine organizovalo kampanju u Nikšiću i revijalnu biciklističku vožnju od centra grada do vještačkog jezera Krupac u dužini od oko šest kilometara.

Biciklijada se odvijala ulicama Njegoševom, Nikole Tesle, Vuka Karadžića, Bulevarom Vuka Mićunovića, Hercegovačkim putem do Krupca. Ciljevi ove manifestacije su skretanje pažnje na aerozagađenje koje uzrokuju izduvni gasovi iz automobila, promocija alternativnih načina prevoza i promocija zdravih stilova života.

Na ovaj način želimo pokazati da se manjim promjenama u svakodnevnim navikama može učiniti dosta za okolinu i zdravlje ljudi.

Automobilom se u prosjeku vozi samo 1,2 osobe. Procjenjuje se da oko 40% zagađenja atmosfere potiče od izduvnih gasova iz automobila. Ukoliko biste jednom nedjeljno namjerno, odnosno samoinicijativno pošli do posla ili grada bez automobila (koristeći bicikl ili pješice) učinili bi veliki pomak za životno okruženje, a bilo bi i zdravije.

Ova manifestacija se obilježava u više od 1500 gradova Evrope, među kojima je ove godine i Nikšić i nadamo se da će postati tradicionalna i da ćemo iz godine u godinu imati sve više učesnika.

Procjenjuje se da će ove godine učestvovati oko 70 miliona ljudi širom Evrope u različitim akcijama čija je svrha smanjenje buke i onečišćenosti vazduha u gradovima kao i intenziteta gradskog prometa, jer se na taj način mogu stvoriti uslovi za zdraviji, ljepši i sigurniji život. U svrhu ove manifestacije pojedini evropski gradovi će obezbijediti besplatne parkinge za automobile s više putnika, otvoriće nove staze za bicikle, proglasiće nove pješačke zone.

U mnogim gradovima u kojima se organizuje akcija „Dan bez automobila“ mjeriće se kvalitet vazduha i jačina buke i upoređivaće se sa onim vrijednostima izmjerenim u normalnim uslovima.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *