Održana donatorska konferencija i izložba fotografija NATURA 2000

Nikšić, 7. 10. 2011. godine Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i Green Home organizovale su Donatorsku konferenciju ”Partnerstvo za zaštitu biodiverziteta” i Izložbu fotografija članica NATURA 2000 mreže u Crnoj Gori. Na konferenciji je takođe potpisan Memorandum o saradnji za zajedničku promociju i sprovođenje aktivnosti na NATURA-i 2000 sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

Konferenciji je prisustvovalo oko 40 učesnika – predstavnika NVO-a, državnih institucija, ambasada i međunarodnih organizacija. Pozdravne riječi uputili su Nataša Kovačević, koordinatorka projekta za Crnu Goru, Ivana Vojinović, zamjenica ministra održivog razvoja i turizma i Nikola Bertolini, zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori. Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva održivog razvoja i turizma i mreže NATURA 2000 info centar, Sanja Svrkota (NVO Green Home) predstavila je projekat „Partnerske akcije za zaštitu biodiverziteta u zemljama Zapadnog Balkana“, zatim realizovane aktivnosti i postignute rezultate.

U okviru Mreže dodijeljena su sredstva za realizaciju šest manjih projekata koji se tiču promocije zaštićenih područja. Svoje projektne aktivnosti i postignute rezultate predstavili su:

  • NVO Ozon – Prirodne vrijednosti Golije – preporuka za zaštitu
  • NVO Green.me – SOS – Sačuvajmo naše more
  • NVO Breznica – Inicijativa za stavljanje pod zaštitu biodiverziteta park šume „Savina“ u Herceg Novom
  • NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Krilima iznad Crne Gore – ptice kao indikator kvaliteta zaštite prirode
  • NVO Priroda – U susret Sedmici održive energije
  • NVO Društvo mladih ekologa Nikšić – Sačuvajmo prirodne vrijednosti

Na konferenciji je od strane NVO Green Home predstavljena i Strategija petogodišnjeg razvoja mreže.

Sama konferencija održana je u prostorijama Galerije ”Art” tako da su svi prisutni bili u prilici da pogledaju izložene fotografije, koje će nakon Galerije biti izložene i u Shopping centru „Mall of Montenegro” i to u periodu od 17. do 30. oktobra.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Mladim istraživačima Srbije, NVO Sunce  iz Hrvatske i WWF-om (Svjetski fond za prirodu), a podržan je od Evropske komisije kroz program Civil Society Facility.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *