Auto-prevoznici promovisali prirodne ljepote Crne Gore

Nikšić, 2. 11. 2011. godine Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) realizovalo je drugu fazu projekta „Sačuvajmo prirodne vrijednosti“. 

Ta faza projekta je podrazumijevala kampanju za promovisanje NATURE 2000 u Crnoj Gori u saradnji sa kompanijama koje se bave prevozom putnika tako što su na autobuse postavljane folije sa fotografijama prirodnih predjela Crne Gore – potencijalnih kandidata mreže NATURA 2000. Osim fotografija, folije sadrže neophodne informacije o mreži NATURA 2000.

Autobusi na kojima su postavljene folije, osim u lokalu, saobraćaju i na linijama od Nikšića do Žabljaka i Pljevalja, zatim na liniji od Nikšića do Podgorice i do Herceg Novog i Budve, tako da će građani koji žive mnogo dalje od Nikšića moći upoznati sa onim šta treba da bude NATURA 2000 u Crnoj Gori.

NATURA 2000 je mreža zaštićenih područja kreiranih od strane zemalja članica Evropske unije (EU) i počiva na „Direktivama o pticama“ i „Direktivama o staništima“. Uključenje područja od posebnog značaja u mrežu NATURA 2000 je preduslov za pristupanje EU. U svojim strateškim dokumentima EU se obavezala da će štititi biološku raznovrsnost i da će zaustaviti njen gubitak do 2020. godine. Ovo je najambicioznija inicijativa ikada pokrenuta u cilju očuvanja značajnih staništa i vrsta širom zemalja članica EU. U posljednjih 25 godina u Evropi je uspostavljeno oko 26.000 NATURA 2000 područja koja prekrivaju više od 85.000km2   teritorije EU. NATURA 2000 je najveća mreža očuvanja prirode u svijetu.

Ističemo da je saradnja sa kompanijama za prevoz putnika bila jako uspješna, a njihovi predstavnici su pokazali veliko interesovanje kada su u pitanju zaštita i promocija prirodnih vrijednosti u Crnoj Gori. Posebno ističemo kompaniju „Stanišić prevoz“ koja nam je stavila na raspolaganje kompletan vozni park. Njihovi autobusi saobraćaju i van granica Crne Gore što će svakako biti dobra promocija NATURA-e u širem regionu.

Ovaj projekat je podržan na konkursu za male grantove u okviru IPA projekta prekogranične saradnje „Partnerske akcije za zaštitu biodiverziteta Zapadnog Balkana“ čiji su nosioci Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), Mladi istraživači Srbije, Green Home iz Crne Gore i Sunce iz Hrvatske.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *