Pošumljavan Vojnik

 

Nikšić, 5. 12. 2012. godine Povodom kampanje „Mjesec planete zemlje“ Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) realizovalo je akciju pošumljavanja planine Vojnik. Akcija je održana na lokaciji Podi, ispod Prlovite glavice. Pomenuta lokacija nam je predložena od strane nikšićke sekcije „Uprave za šume Crne Gore“.

Tom prilikom naši aktivisti posadili su 70 stabala tisovine visine od 40cm do 70cm.  Tisovina posjeduje izuzetnu čvrstinu i žilavost, kao i otpornost na truljenje. Ne napadaju je insekti. Kod nas je poznata kao sretno ili čak sveto drvo.

Sadnice iz svog rasadnika donirao je naš član Vladan Perunović. Zbog velikog interesovanja i poziva prema našoj kancelariji jedan broj sadnica smo poklonili građanima koji žele da oplemene svoje životno okruženje ovim drvetom.

Ovom akcijom želimo skrenuti paznju na ugroženost planine Vojnik od bespravne i nekontrolisane sječe šume koja traje već duži niz godina.

Prekomjerna eksploatacija šumskog prekrivača za sobom može da vuče i dalekoseznije posljedice. U konkretnom slučaju planine Vojnik, treba pažljivo raditi eksploataciju šume i zbog izvora rijeke Zete gdje se nalazi i glavna kaptaža za snabdijevanje Nikšića vodom za piće. Zbog toga i mnoštva drugih razloga, jako je bitno očuvati bidiverzitet na planini Vojnik.

S obzirom da se akcija pokazala uspješnom, sljedeće pošumljavanje planine Vojnik i podjelu sadnica građanima planiramo organizovati na jesen.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *