Smanjiti upotrebu plastičnih kesa

Nikšić, 11. 5. 2012. godine U okviru projekta „Otpad je briga svih nas“ Društvo mladih ekologa realizovalo je akciju zamjene plastičnih kesa za cegere od biorazgradivog platna na Trgu slobode u Nikšiću. Današnjom akcijom zamijenjeno je oko 120 cegera za plastične kese.

Cilj ove kampanje je skretanje pažnje na nagomilani otpad od plastičnih kesa i jačanje svijesti građana o značaju smanjenja upotrebe plastičnih kesa za životnu sredinu i zdravlje građana.

Kako su građani ispoljili veliko interesovanje za platnene cegere, očekujemo da će sopstvenim aktivnostima doprinijeti i smanjenju upotrebe plastičnih kesa.

Plastične kese nalaze se svuda oko nas – u domaćinstvu, radnji, na pijaci, na ulici…, a često usljed vjetra završavaju i u prirodi. Da bi se jedna plastična kesa u potpunosti razgradila potrebno je i do 400 godina. Po nezvaničnoj informaciji koju posjedujemo stanovnik Crne Gore u prosjeku potroši oko 500 plastičnih kesa tokom godine, a stanovnik Evropske unije (EU) pet puta manje. Kod naših kompanija koje troše najveće količine plastičnih kesa nije prepoznat interes da umanje upotrebu plastičnih kesa ili pronađu neko prihvatljivo rješenje za životnu sredinu. U trgovinama proizvodi se obično pakuju u plastične kese lošijeg kvaliteta, pa se često jedan proizvod upakuje u dvije kese što stvara dodatni problem, odnosno na taj način se stvara dupli otpad.

Sve ovo ukazuje na potrebu izbjegavanja upotrebe plastičnih kesa koje nijesu biorazgradive.

U mnogim evropskim zemljama je razvijena proizvodnja biorazgradivih kesa. Ovaj proces proizvodnje ne iziskuje dodatna ulaganja već se obavlja uz dodatak određenih aditiva koji kesu čine razgradivom. Ovakva proizvodnja je nužna jer je zabranjena proizvodnja običnih plastičnih kesa. U Italiji i Luksemburgu plastične kese su zabranjene. U Belgiji i Njemačkoj se plaćaju takse, dok je Irska kampanjom smanjila upotrebu plastičnih kesa za čak 95 odsto.

Ovaj projekat je dijelom finansijski podržan na prošlogodišnjem konkursu Skupštine opštine Nikšić za nevladine organizacije.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *