Oko 150 volontera čistilo Trebjesu

Nikšić, 23. 6. 2012. godine Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) i Ljubitelji Trebjese organizovali su akciju „Trebjesi za ljubav“. Akcija je realizovana na potezu od Motela „Trebjesa“ do lokacije poznate kao „Šavnik na Trebjesi“ u dužini od oko 2000m. U tročasovnoj akciji čišćenja terena i uređenja prostora učešće je uzelo oko 150 volontera. Tom prilikom uklonjeno je 40 vreća čvrstog otpada i izrezano i odstranjeno oko 12m3 suvog i slomljenog drveta čime je smanjena opasnost od izbijanja požara.

Tim povodom organizovana je pres konferencija na kojoj su govorili Velimir Lule Kasalica – predstavnik NVO Ljubitelji Trebjese i Miodrag Karadžić ispred DMEN-a. Kasalica je istakao da, ko živi sa prirodom, živi u skladu sa Bogom i izrazio nadu da ćemo svi zajedno sačuvati ovaj kutak. Takođe je izrazio zadovoljstvo što se veliki broj ljudi uključio i dao svoj doprinos. Dodao je da bi bilo nepravedno nespomenuti grupu penzionera – entuzijasta, kojima je Trebjesa druga kuća, i poštovaoca prirode, koji već nekoliko godina postavljaju klupe i drugi mobilijar i tako daju primjer svima.

Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa Nikšić je istakao da je zbog visestrukog značaja Trebjese i postojanja endemičnih i zaštićenih vrsta akcija realizovana uz ekspertsku pomoć i konsultacije sa Službom za zaštitu životne sredine Skupštine opštine Nikšić kako ne bi došlo do narušavanja prirodnog sklada na ovom prostoru ili ugrožavanja neke od endemičnih ili zaštićenih vrsta.
Današnja akcija na ovom terenu zapravo nije prva, već je nastavak pozitivnih aktivnosti koje su započeli nikšićki penzioneri prije nekoliko godina. U budućem periodu planiramo još aktivnosti koje će biti prijatno iznenađenje za sve.

Vera Mirković iz Službe za zaštitu životne sredine je istakla višestruk značaj Trebjese za Nikšić i šire sa stanovišta prirodne i naučne vrijednosti, zatim kao glavnog gradskog izletišta, kulturno-istorijskih i sportsko-rekreativnih karakteristika. U Trebjesi sa nalazi veliki broj biljnih vrsta (više od 200 zeljastih i 40 drvenastih) od čega je dosadašnjim istraživanjima utvrđeno postojanje endemičnih vrsta među kojima neke imaju i karakter vrsta od međunarodnog značaja i zaštićene su CITES konvencijom zbog činjenice da su endemične i veoma rijetke i da je njihovo klasično nalazište u Crnoj Gori. Trebjesa je Odlukom Skupštine opštine Nikšić od 27. 12. 2000. godine stavljena pod zaštitu kao „Poseban prirodni predio“.

Duško Raspopović iz Agencije za zaštitu životne sredine pozdravio je okupljene, podržao akciju i naglasio značaj zdravog životnog okruženja.

U akciju su bili uključeni: RK Čelik, BK Perun, Savez izviđača Crne Gore, NVO Priroda, Odbor za zaštitu Dragišnice, NVO Ozon, NVO Green Home, NVO Zagrad Montenegro.

Prijatelji akcije bili su: Hotel Vukov most, Turistički kompleks Vučje, Hotel Trebjesa, Mljekara Nika i Pivara Trebjesa.

Akciju su podržali: Ministarstvo turizma i održivog razvoja, Agencija za zaštitu životne sredine, Služba za zaštitu životne sredine Skupštine opštine Nikšić, Javno komunalno preduzeće Nikšić, Dom zdravlja Nikšić, DOO Balbo Radulović, Ambasada Makedonije (Ambasador Aleksandar Vasilevski), Caffe bar Lav.

Cilj akcije, kroz uklanjanje otpada i uređenje prostora od Motela Trebjesa do tzv. „Šavnika na Trebjesi“ je podsticanje društveno-odgovornog djelovanja u životnoj sredini, izgradnja svijesti javnosti i unapređenje stavova o značaju očuvanja biodiverziteta u područjima od posebnog značaja.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *