Gašen požar u rejonu Pustog lisca

Nikšić, 27. 8. 2012. godine Vođeni željom da pomognu u obuzdavanju vatrene stihije članovi NVO Društvo mladih ekologa iz Nikšića Marko Krivokapić, Ranko Grgurević, Milorad Koprivica, Darko Mijušković, Marko Mrvaljević, Ivan Petrušić i Nikola Drašković priključili su se 26. avgusta mještanima u obuzdavanju vatrene stihije u rejonu Pustog lisca, u blizini Nikšića.

Prema riječima Marka Krivokapića, ova lokacija je izabrana kao trenutno jedna od najugroženijih i najnepristupačnijih od svih lokacija na kojima bukte požari u okolini Nikšića i na kojoj je zbog izrazite vegetacije potrebno najurgentnije djelovati. Tokom akcije, uz velike napore svih učesnika, obezbijeđena je trasa od Malog lisca prema Velikom liscu, kako se vatrena stihija ne bi proširila na rejon Aluge.

Posljedice požara na ovom terenu su ogromne i gori mnogo kvalitetne bukove i jelove šume, a sam požar se brzo širi zbog velike količine suvog lišća.

Problem požara nije aktuelan samo na teritoriji opštine Nikšić već širom Crne Gore pa smatramo da se napori za gašenje moraju maksimalizovati kako bi se katastrofalne posljedice donekle ublažile. Ovim ne želimo da umanjimo napore Službe zaštite i spasavnja, ali jednostavno smatramo da i na terenu treba uključiti i organizovati građane koji će dobrovoljno učestvovati u akcijama gašenja požara kada su u pitanju slične dramatične situacije.

Zbog situacije sa požarima širom Crne Gore koji pričinjavaju velike štete posljednjih godina, a po najavama eksperata i narednih godina nas očekuju duga i sušna ljeta, smatramo da država treba da razvije projekat nabavke neophodne dodatne tehnike za borbu protiv požara. Takođe, smatramo da treba organizovati i dodatna volonterska vatrogasna društva, a članovi Društva mladih ekologa su uvijek spremni da pomognu. U narednih nekoliko dana planiramo da pružimo pomoć u gašenju požara i na drugim lokacijama.

Ovom prilikom apelujemo na građane da zlom namjerom ili sopstvenom nemarnošću ne doprinose razbuktavanju novih vatrenih stihija.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *