Izložba fotografija ”Pedesest razloga za ljepše rijeke” predstavljena u Zahumlju

Nikšić, 20. 12. 2012. godine Društvo mladih ekologa Nikšić u okviru projekta „Za ljepši Nikšić“, koji je finansijski podržan na ovogodišnjem konkursu Pivare „Trebjesa“ AD Nikšić za finansiranje projekata NVO iz oblasti zaštite životne sredine, otvorilo je u JU Zahumlje izložbu fotografija pod nazivom “Pedeset razloga za ljepše rijeke”. Postavku čini 50 fotografija koje su naši aktivisti snimili tokom oktobra duž rječnih korita Gračanice, Zete i Bistrice u dijelu toka kroz urbani dio Nikšića. 

Izložba je osmišljena da javnosti pokaže stanje na terenu i pošalje poruku o neophodnosti mijenjanja loših navika prema životnom okruženju uz poziv da se problemu životne sredine pristupi otvoreno i konkretno. Smatramo da ćemo izložbom ojačati svijest zajednice o problemima u životnoj sredini i stvoriti preduslove za njihovo lakše i efikasnije rješavanje. Izložbu je otvorila Natalija Milić, menadžer korporativnih poslova u Pivari „Trebjesa“ AD Nikšić. Izložba će trajati nedjelju dana.

Najuspješnijima u foto-konkursu „Eko foto-priča“ dodijelili smo nagrade.

Foto-konkurs za građane „Eko foto-priča“ je objavljen prije mjesec i po dana i zamišljen je da građanskim aktivizmom poboljša stanje životne sredine u lokalnoj zajednici.

Tokom trajanja konkursa „Eko foto-priča“ u kojem su građani imali zadatak da okom objektiva pokažu dobar ili loš odnos prema životnom okruženju, kako prema vodnom resursu tako i detalje iz urbanih djelova grada ili okoline, na adresu Društva mladih ekologa Nikšić prispjelo je 100 fotografija od 40 autora.

Sve fotografije objavljene su na našoj Facebook stranici gdje su bile dostupne javnosti i gdje su građani mogli glasati za najzanimljivije. Tokom Facebook glasanja koje je trajalo 20 dana, pojedine fotografije su od strane građana ocijenjene i sa više od 350 „lajkova“ što upućuje na jako veliko interesovanje za foto-konkurs i sam projekat. Autor fotografije sa najviše glasova na Facebook-u je Vidosava Pejović koja je nagrađena na otvaranju izložbe.

Sve fotografije su pregledane od strane žirija koji su sačinjavale Desanka Čizmović, Natalija Milić i Nataša Karadžić. Na osnovu zadatih kriterijuma u konkursu i vjerodostojnosti, odabrane su fotografije devet autora koji su takođe nagrađeni.

Sljedeći autori dobili su nagrade DMEN-a: Anđa Vukićević, Jelena Ivanović, Rade Mirković, Goca Sarić, Dalibor Dubljević, Bojan Zeković, Dalibor Petrić, Milica Zvizdić i Miloš Perović.

Nagrade su bile diplome i majice sa natpisom „Za ljepši Nikšić“.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *