Osnovci Nikšića pokazali zavidno znanje u eko-kvizu

Nikšić, 30. 3. 2013. godine Društvo mladih ekologa Nikšić je u okviru projekta “Edukacijom do snažne ekološke zajednice”, koji je djelimično podržan na prošlogodišnjem konkursu za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću u oblasti vaninstitucijalnog obrazovanja, realizovalo eko-kviz “Čuvari prirode”. Kviz je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i sporta.

Opšti cilj ovog projekta je podizanje ekološke svijesti učenika i razvoj eko-obrazovanja.

U kvizu je učestvovalo 27 takmičara iz devet osnovnih škola: OŠ „Milija Nikčević“, OŠ „Olga Golović“, OŠ „Ratko Žarić“, OŠ „Radoje Čizmović“, OŠ „Mileva Lajović-Lalatović, OŠ „Braća Ribar“, OŠ „Jagoš Kontić“, OŠ „Luka Simonović“ i OŠ „Braća Labudović“. Svi učesnici su pokazali fantastično znanje iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Bilo je i oko 120 navijača, koji su gromkim navijanjem sa raznim transparentima pokazali izuzetan navijački duh.

Sastav žirija činili su: Biljana Kecojević – predstavnik Ekolškog udruženja “Ozon”, Nataša Bakić – predstavnica lokalne uprave iz Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i vode i Miodrag Karadžić – predstavnik Društva mladih ekologa Nikšić.

Posebno treba pomenuti dobru organizaciju i  predusretljivost domaćina kviza OŠ “Milija Nikčević”, koji su se maksimalno potrudili da obezbijede sve preduslove za dobro funkcionisanje ovog događaja.

Tokom perioda pripreme i realizacije naša organizacija je sa školama ostvarila izuzetno dobru saradnju. Predmetni nastavnici su pokazali jako veliko interesovanje za tematiku ovog kviza kroz brojne kontakte sa našom Kancelarijom, što je pokazalo i znanje učenika koje su spremali. Razlika u znanju između učenika svih škola bila je veoma mala tako da su nijanse odlučivale o pobjednicima. Kviz se odvijao u tri grupe po tri škole. Svaka škola je imala priliku da odgovori na po šest planiranih pitanja, a nakon toga i na dodatna pitanja pošto se često dešavalo da rezultati budu identični. Pobjednik iz svake od tri grupe plasirao se u finale.

Bila su ponuđena pitanja iz Informatora koji su pripremili Društvo mladih ekologa Nikšić sa grupom eksperata iz oblasti zaštite životne sredine i ekologije, kao i dodatna pitanja od strane žirija na istu temu. U finalu kviza takmičari su pored pitanja rješavali asocijaciju čiji je konačan odgovor bio ”Ekološka Crna Gora”.

Žiri je zaista imao težek posao jer se dešavalo da i nakon dodatnih pitanja postavlja nova kako bi se napravila razlika u ocjenama.

Prvo mjesto u kvizu osvojila je Osnovna škola “Ratko Žarić” koju su predstavljali učenici: Jovana Sarić, Andrija Perović i Ilija Miljković. Drugo mjesto je osvojila OŠ “Radoje Čizmović“ koju su predstavljali učenici: Bojana Janjušeić, Ana Lalić i Dušica Lalatović. Treće mjesto je osvojila OŠ “Mileva Lajović-Lalatović“ koju su predstavljali učenici Maša Šegrt, Lejla Trubljanin i Boban Danilović. Specijalno priznanje žirija dobio je Nikola Tešović, učenik petog razreda OŠ “Olga Golović“ za odlično poznavanje tema koje se tiču zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Djeca su dobila pojedinačne nagrade za osvojena prva tri mjesta, dok su škole dobile diplome. Takođe, pored nagrade za pobjednike, obezbijeđeno je eko-edukativno kampovanje u okviru istoimenog projekta čija je realizacija planirana u drugoj polovini juna. Domaćinu kviza OŠ „Milija Nikčević“ uručena je zahvalnica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *