Trebjesa obogaćena novim sadnicama

Nikšić, 20. 4. 2013. godine Društvo mladih ekologa Nikšić u saradnji sa partnerima Pivarom “Trebjesa” AD Nikšić, NVO „Ljubitelji Trebjese“, Sekretarijatom za uređenje prostora i zašitu životne sredine Opštine Nikšić i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, realizovalo je danas akciju pošumljavanja park-šume Trebjesa. Oko 60 volontera uključilo se u akciju sađenja 600 sadnica bora s ciljem da se park-šuma Trebjesa učini ljepšim izletištem za Nikšićane.

Pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović na otvaranju akcije rekla je da joj je čast i zadovoljstvo da bude u okruženju Trebjese i učestvuje u događaju. Posebno se zahvalila DMEN-u kao jednoj od najstarijih ekoloških organizacija u Crnoj Gori  i rekla da je naša NVO pokretač ekološkog aktivizma. Istakla je da će povodom 22. aprila – Dana planete Zemlje Crna Gora dati doprinos organizovanjem niza akcija i najavila akciju čišćenja Ćemovskog polja koju Ministarstvo organizuje. Govorila je o raznolikosti biodiverziteta u Crnoj Gori i namjeri da se do kraja godine proglase prva dva regionalna parka – Piva i Komovi što će između ostalog dovesti do ekonomske valorizacije.

Predsjednik Društva mladih ekologa Miodrag Karadžić kazao je da je akcija realizovana uz značajnu podršku stručnog tima Opštine Nikšić, kako ne bi došlo do narušavanja prirodnog ambijenta u park-šumi Trebjesa, koju karakteriše više od 200 zeljastih i 40 drvenastih biljnih vrsta.

„U Trebjesi rastu i neke endemične vrste, koje su zaštićene CITES konvencijom jer su veoma rijetke“, saopštio je Karadžić.

On je podsjetio da je Trebjesa Odlukom Skupštine opštine Nikšić stavljena pod zaštitu kao poseban prirodni predio.

„U skladu sa navedenim karakteristikama, danas smo u park-šumi Trebjesa zasadili 600 sadnica bijelog i crnog bora, koje je obezbijedio rasadnik Vir MontenaMax. Ova akcija je početna u nizu planiranih aktivnosti, a sljedeće se odnose na pravljenje i postavjanje klupa, kućica za ptice i tabla sa obavještenjima“, naveo je Karadžić.

Menadžer za zaštitu životne sredine i zaštitu na radu u Pivari „Trebjesa“ Predrag Radulović rekao je da godinama unazad Pivara podržava i pokreće različite ekološke akcije s ciljem stvaranja zdravije okoline.

„U pripremi je i treći konkurs za nevladine organizacije sa najboljim ekološkim projektima, te i na taj način pokušavamo da doprinesemo rješavanju ekoloških izazova“, saopštio je Radulović.

Predstavnik NVO Ljubitelji Trebjese Velimir Lule Kasalica zahvalio se svim učesnicima sa željom da ”nastavimo sa ovakvim i sličnim aktivnostima” i izrazio spremnost NVO Ljubitelji Trebjese da aktivno učestvuju.

Akciji su se pridružili: DOO Balbo Radulović, Luxor DOO, Lirix DOO, NVO Priroda, NVO Istok, Savez izviđača Crne Gore, Savez izviđača „Ratko Žarić“, NVO Budo Tomović, NVO Romsko srce. Prostor za održavanje pres konferencije je obezbijedio Motel Trebjesa, a Dom zdravlja Nikšić sanitetsko vozilo.

Na prošlogodišnjem konkursu Pivare „Trebjesa“ AD Nikšić projekat Društva mladih ekologa „Za ljepši Nikšić“ pobijedio je kao najbolji ekološki projekat, koji je Pivara finansirala sa 10.000 eura. Pošumljavanje i sređivanje park-šume Trebjesa samo je jedna od aktivnosti u sklopu nagrađenog projekta, a akcija je realizovana i kao dio kampanje „Mjesec planete Zemlje“.

http://www.vijesti.me/vijesti/park-suma-trebjesa-bogatija-600-sadnica-bora-clanak-124498

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *