Održano pet kreativnih radionica u osnovnim školama

Nikšić, 25. 4. 2013. godine Društvo mladih ekologa Nikšić uz finansijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo (FAKT) realizuje projekat ,,Sačuvajmo prirodu zajedno“.

Prva faza projekta podrazumijeva organizovanje edukativno-kreativnih radionica za učenike od petog do devetog razreda u 10 osnovnih škola Nikšića. Do sada je realizovano pet radionica u školama ”Olga Golović”, ”Milija Nikčević”, ”Braća Ribar”, ”Ratko Žarić” i ”Jagoš Kontić”.

Učenici su kroz kreativne radionice oformili ekološki kutak. Zajedno sa volonterima DMEN-a i studentima kreirali su ekološki dnevnik, koji će dalje voditi i u kojem će bilježiti sve svoje buduće ekološke aktivnosti, kako bi pružili primjer budućim učenicima škole. Kao prva aktivnost navedena je upravo ova radionica koju smo zajedno realizovali.

U ekološkom kutku se nalaze i saksije sa cvijećem koje su učenici presađivali, a saksije ukrašavali, a tu je i herbarijum za sakupljanje biljaka. Takođe, u ekološkom kutku smo zajedno počeli pravljenje banke sjemena. Formirali smo jedan registar gdje smo počeli selektivno sakupljati sjemena raznih biljaka.

Za početak je to svega nekoliko sjemena, a učenici će uz koordinaciju predmetnog nastavnika i predsjednika/ce odjeljenske zajednice nastaviti dalje. Naša je obaveza da tokom i nakon realizacije projektnih aktivnosti vršimo periodične obilaske škola i na taj način provjerimo trenutna dostignuća.

Zbog interesovanja za projektne aktivnosti i želje da se uključe u naš projekat realizovali smo kreativnu radionicu u vrtiću Leptir, a povodom 22. aprila – Dana planete Zemlje.

Jedan od ciljeva održavanja ovakvih kreativnih radionica je i predstavljanje odgovornog odnosa prema životnom okruženju.

Tokom radionice učenici su osmislili kreativne ekološke poruke, a najkreativnije od njih će se naći na informativnim tablama u školskim dvorištima i u šetnoj zoni park-šume Trebjesa. Održavanje kreativnih radionica će se nastaviti u ostalim školama. Predviđeno je da traju do kraja aprila.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *