Reagovanje povodom odstrela srna na Goliji

Nikšić, 12. 1. 2014. godine Više puta se u posljednjih nekoliko godina pokretalo pitanje krivolova i odstrela zaštićenih vrsta. Ovo nije prvi put da se ovakvi masakri dešavaju, a iskreno se nadamo da je posljednji. Slučajevi krivolova koji se s vremena na vrijeme pojave u javnosti su svjedoci da stvari višestruko ne funkcionišu. Pitamo li se koliko se još slučajeva krivolova dešava, a da se za njih ne sazna? Krivolova kao u Goliji, sigurno ima i u drugim krajevima Crne Gore, pa i najzaštićenijim područjima.

Po onome što se moglo vidjeti iz priloženog nemoguće je da je pojedinac učinio prekršaj. Sumnjamo da se radi o više lica što je po nama još tragičnije. Svijest i društvena odgovornost pojedinca ili više njih u ovakvim devijantnim pojavama igra značajnu ulogu. Zaista je pitanje do kog civilizacijskog stepena su ti ljudi došli? Ovakav masakr zaštićene divljači ne može se kvalifikovati kao odlika civilizovanog čovjeka.

Međutim, u mnogo drugih pa i u ovom slučaju zatajila je nadzorna služba, kao i kaznena politika. Postavlja se i pitanje koliko su moćne nadležne službe da stanu na kraj ovakvim pojavama? Nemoguće je da baš niko ne zna ko je počinilac, ali je i zanimljivo zašto se ne otkriva? Da li se još neko okoristio od „plijena“ osim samih izvršilaca?

Hranilice i pojilice, koje su unazad nekoliko godina postavljane na terenu da služe kao pomoć divljači u zimskom periodu, ispada da se koriste kao mjesta gdje će se sigurno divljač okupljati i služiti za metu. Ispostavlja se da one ne služe kao pomoć divljači u zimskom periodu i treba ih ukloniti da ne služe kao mamac.

Potrebno je uraditi reforme i naći mogućnosti za veći stepen zaštite u kojem bi se maksimalno sprovodila zakonska regulativa.

Ovim povodom pozivamo nadležno ministarstvo i lovačku organizaciju da se uključe direktno u rješavanje ovog i sličnih slučajeva krivolova do pronalaženja i procesuiranja krivaca.

U protivnom, ako se ovakvim pojavama ne stane na put, daće se povoda i onom dijelu lovaca koji su do sada djelovali po pravilima da se počnu baviti krivolovom, a samim tim doći će do istrebljenja divljači sa ovih terena što svakako nikome ne ide u prilog.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *