Sat za planetu obilježen u Nikšiću

Nikšić, 29. 3. 2014. godine Najpoznatija globalna volonterska akcija ove godine održana je 29. marta sa početkom u 20.30h.

Slogan ovogodišnjeg Sata za planetu je „Budi superheroj za planetu – iskoristi svoju snagu!“

Društvo mladih ekologa Nikšić ovaj datum obilježilo je performansom i šetnjom učesnika glavnom gradskom ulicom sa svjetlećim rekvizitima. Događaju su se pridružili aktivisti NVO Zagrad Montenegro, NVO Lokalna inicijativa, NVO Istok, NVO ADP Zid, NVO Eko-sfera, učenici eko-sekcija nikšićkih osnovnih škola „Luka Simonović, „Braća Labudović“, „Olga Golović“, „Radoje Čizmović“ i najbrojnije „Ratko Žarić“. Takođe su se pridružili studenti Filozofskog fakulteta iz Nikšića, učenici srednjih škola – Ekonomske, Elektro i Mašinske. Zaštitna lica ovog performansa bili su najmlađi članovi prerušeni u Spajdermena – Strahinja i Ognjen Đurković i Bojan Karadžić.

Učesnici događaja su počeli sa okupljanjem u 20h ispred Hotela ”Onogošt”, gdje održan centralni događaj koji je podrazumijevao paljenje 100 svijeća u obliku broja 60 i znaka ”plus”. Volonteri su pripremili više štampanih poruka koje asociraju na ovaj datum i značaj očuvanja Zemljinih resursa.

Zatim je kolona koja je brojala oko 150 učesnika krenula Njegoševom ulicom. Ovim aktivnostima Nikšić se svrstao u 7.000 gradova koji širom svijeta obilježavaju datum, koji je za kratko vrijeme postao najveća globalna volonterska akcija.

Tokom Sata za planetu Elektroprenos Crne Gore zabilježio je umanjenu potrošnju električne energije u Crnoj Gori za 2,7% u odnosu na prosječnu potrošnju u ovom vremenskom intervalu. Ovaj rezultat korespondira sa brojem od oko 5.000 domaćinstava ili 18.000 građana koji su učestvovali u kampanji, ali nije nešto što se u praksi zaista dogodilo obzirom da je nekoliko visokih energetskih potrošača učestvovalo u gašenju rasvjete i time značajno uticalo na umanjenu potrošnju. Uzevši u obzir da postoji dodatni broj gradova, čija energetska očitavanja nisu ušla u analizu kao što su Kotor i Petrovac, možemo reći da je učešće građana Crne Gore u Satu za planetu ostalo na prošlogodišnjem nivou. Ovakav rezultat je zadovoljavajući, ali izostanak uvećanog broja učesnika, govori u prilog činjenici da je neophodno intenzivnije sprovoditi edukaciju na svim društvenim nivoima i jačati građansku svijest o posljedicama klimatskih promjena i prekomjernoj upotrebi prirodnih resursa.

Sat za planetu (Earth hour) je globalna kampanja koja podstiče borbu protiv klimatskih promjena. Od 2007. godine kada je prvi put organizovana do prošle godine, kampanju je podržalo preko dvije milijarde ljudi iz 154 zemlje i preko 7.000 gradova.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *