Završen projekat „Očuvanje i povećanje nivoa zaštite vodnog resursa u skladu sa standardima održivog razvoja“

Nikšić, 29. 5. 2014. godine Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) održalo je pres konferenciju povodom realizacije projekta „Očuvanje i povećanje nivoa zaštite vodnog resursa u skladu sa standardima održivog razvoja“ koji se realizuje u okviru programa ENV.net na Zapadnom Balkanu i Turskoj, a koji sprovodi Punto sud iz Italije uz finansijsku podršku Evropske unije (EU).

Na konferenciji su govorili Miodrag Karadžić, izvršni direktor DMEN-a i Boro Vuković, samostalni savjetnik za zaštitu životne sredine u Skupštini opštine Nikšić.

Miodrag Karadžić je istakao da se vodeni tokovi u Nikšiću (Bistrica, Gračanica, Zeta, Mrkošnica) već godinama suočavaju sa zagađenjem, što je bila polazna osnova za planiranje projekta.

Opšti cilj projekta je jačanje ekološke svijesti javnosti i unapređenje stavova o značaju očuvanja životnog okruženja u lokalnoj zajednici kroz konkretne aktivnosti.

Planirano je da projekat traje pet mjeseci kroz tri osnovne aktivnosti: medjska promocija projekta, kampanja sa građanima i čišćenje i sređivanje terena oko estavele Gornjepoljski vir.

Koncipiran je da, osim edukacije, konkretno uključi građane u aktivnosti. Na taj način očekujemo da ćemo animirati veliki broj njih kako bi pozitivno djelovali u svojim zajednicama, posebno onu grupaciju koja živi u neposrednoj blizini vodenih tokova, naglasio je Karadžić.

Partner u realizaciji projekta je Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Predstavnik Sekretarijata Boro Vuković istakao je značaj estavele Gornjepoljski vir koja je, kako je rekao, najveća, najjače izražena i estavela na najvećoj apsolutnoj visini (628m) u Crnoj Gori i Dinaridima. Estavela je kružnog oblika, prečnika 94m, a dubina joj je preko 90m. Sa koritom rijeke Sušice, Gornjepoljski vir je vezan sa oko 30m dugačkim kanalom, čija je visina u nivou korita rijeke. Da bi se spriječilo poniranje voda Sušice u estavelu, 1896. godine izgrađena je kamena brana te Sušica otiče poljem i zajedno sa Rastovačkom rijekom formira rijeku Zetu. Kao jako vrelo Gornjepoljski vir „radi“ obično od polovine oktobra do polovine juna.

Vuković je govorio i o aktivnostima dosadašnjeg rada na postupku za stavljanje Gornjepoljskog vira pod zaštitu države i naglasio da je postupak u završnoj fazi.

Ovaj prirodni fenomen je oduvijek bio predmet interesovanja naučne javnosti.

Estavele su oblici slični vrtačama i funkcionišu naizmjenično kao vrela i kao ponori. U vrijeme visokog vodostaja funkcionišu kao vrela, a u vrijeme sušnog perioda kao ponori. Otvori estavele u vezi su sa više podzemnih kanala, od kojih jedni odvode naviše, u polja veće apsolutne visine, a drugi naniže, u doline ili niža polja. Pri jakim dugotrajnim kišama, voda ne može dovoljno brzo da otiče kroz podzemne kanale, penje se i gornji otvori takvih kanala postaju vrela. Kad priticanje vode sa površine oslabi, isprazne se podzemni kanali i isti otvor kanala na površini funkcioniše kao ponor.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *