Biciklističkom vožnjom do Gornjepoljskog vira završen projekat „Očuvanje i povećanje nivoa zaštite vodnog resursa u skladu sa standardima održivog razvoja“

Nikšić, 15. 10. 2014. godine Društvo mladih ekologa Nikšić je realizovalo treću fazu projekta „Očuvanje i povećanje nivoa zaštite vodnog resursa u skladu sa standardima održivog razvoja“ koji je dio programa ENV.net na Zapadnom Balkanu i Turskoj, a koji sprovodi Punto sud iz Italije uz finansijsku podršku Evropske unije (EU).

Imali smo akcije čišćenja i sređivanje terena oko estavele Gornjepoljski vir. Uredili smo vidikovac, postavili mobilijar za posjetioce, info table, organizovali biciklističku turu od Trga slobode do estavele.

Biciklistička tura kao završna akcija treće faze ovog projekta je imala za cilj da se kroz bavljenje zdravim stilovima života promoviše Gornjepoljski vir kao poseban prirodni predio, ali i dostignuća u samom projektu.

Biciklističku turu organizovali smo u saradnji sa BK ”Perun” iz Nikšića koji je odredio maršrutu do Vira. Okupila je 35 biciklista od kojih je najmlađa učesnica imala četiri godine, a najstariji učesnik 63 godine. Oni su biciklima prešli preko 30km.

Na Viru se okupljenima obratio Boro Vuković iz opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine upoznavši ih sa značajem ovog prirodnog fenomena.

Projekat je realizovan u saradnji sa lokalnom upravom, a u akcijama su nam se pridružili aktivisti Odreda izviđača „Dragan-Gigo Cerović“, NVO „Volonteri Crne Gore“, NVO „Priroda“, BK „Perun“, studenti iz Nikšića i Podgorice, građani…

Estavela Gornjepoljski vir nalazi se u sjevernom dijelu Nikšićkog polja (Gornje polje). To je najveća, najjače izražena i estavela na najvećoj apsolutnoj visini (628 m) u Crnoj Gori i Dinaridima.

Estavele su oblici slični vrtačama i funkcionišu naizmjenično kao vrela i kao ponori. U vrijeme visokog vodostaja funkcionišu kao vrela, a u vrijeme sušnog perioda kao ponori. Kad priticanje vode oslabi, isprazne se podzemni kanali i estavela funkcioniše kao ponor.

Kao jako vrelo, Gornjepoljski vir funkcioniše od polovine oktobra do polovine juna. Neposredno pred početak funkcionisanja kao vrelo, događa se karakteristična pojava “pucanja vira” tokom koje se  izbacuje bijeli pijesak dolomitskog porijekla i čuje karakterističan prasak.

Estavela je kružnog oblika, prečnika 94m, a dubina joj je preko 90 metara. Sa koritom rijeke Sušice, Gornjepoljski vir je povezan oko 30 metara dugačkim kanalom.

Odlukom Skupštine opštine Nikšić od 27. 6. 2014. godine Gornjepoljski vir je proglašen za zaštićeno prirodno dobro – Spomenik prirode.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *