Društvo mladih ekologa na “Green Week-u” u Briselu

Brisel, 3. 6. 2015. godine Društvo mladih ekologa Nikšić zajedno sa NVO Green Home i Centrom za zaštitu i proučavanje ptica učesvtuje od 3. do 5. juna u Briselu na najvećoj evropskoj konferenciji za politiku zaštite biodiverziteta – Zelena sedmica (Green Week). Ovogodišnja konferencija je fokusirana na planiranje i razvoj zelene infrastrukture na osnovu istoimene strategije Evropske komisije koja je donesena 2013 godine. Moto konferencije je “Priroda – naše zdravlje, naše bogastvo”.

Jednu od polaznih osnova za raspravu tokom 27 planiranih sesija predstavlja nedavno usvojeni Izvještaj o stanju prirode koji ukazuje da je 17% ptica ugroženo i još 15% blizu granice ugroženosti, te da je 60% vrsta i staništa u Evropi sa Aneksa Direktive o staništima još uvijek u nepovoljnom stanju očuvanja. Uzroci ovako alarmantnog stanja rezultat su ubrzane urbanizacije, razvoja infrastrukturnih objekata, zagađenja i prenamjene zemljišta zbog čega se mora hitno obezbijediti primjena zelenih tehnologija i principa u spomenutim razvojnim sektorima.

Već sada je jasno da ciljevi iz Biodiverzitetske strategije do 2020. godine na smanjenju degradacije biodiverziteta neće biti dostignuti, što potvrđuje i Izvještaj Evropske agencije za životnu sredinu iz 2015. godine. Kontinuirani gubitak prirodnih staništa, široko raširena zagađenja, prekomjerna eksploatacija prirodnih resursa i narastajući uticaj tuđinskih vrsta, kao i klimatske promjene najviše doprinose ovoj katastrofi i predstavljaju pet najvažnijih pritisaka na prirodu sa kojima se svaka zemlja Evrope, uključujući Crnu Goru, mora uhvatiti u koštac.

Degradacija ekosistema, uzrokovana ljudskim uticajem koštaće svijet oko 7% ukupnog BDP, dok procjena govori da će ovaj gubitak Evropu koštati oko 3% godišnje.

Crna Gora mora hitno krenuti u identifikaciju evropske mreže zaštićenih područja NATURA 2000 koja bi zaštitila naša ključna kopnena i morska biodiverzitetska područja. U tom smislu nadležno Ministarstvo je napravilo nedopustiv propust gubitkom opredijeljenih finansija iz sredstava evropske pomoći, što će imati dalekosežne posljedice ne samo na blagovremenu zaštitu biodiverziteta u Crnoj Gori, nego i moguće posljedice u produžavanju vremenskog roka za pristupanje Evropskoj uniji.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *