Potrebna veća briga o Blacama i Studenačkim glavicama

Nikšić, 28. 8. 2015. godine Malo je poznato da Studenačke glavice koje se nalaze na 15 minuta pješačenja od centra Nikšića, osim pejzažne ljepote, karakteriše raznovrsna flora i fauna sa velikim brojem endemičnih vrsta biljaka i životinja.

Blace i Studenačke glavice su nekada bile omiljeno izletište Nikšićana. Do predivnog prirodnog predjela koji je obilovao čistim izvorima i lijepim proplancima samo se moglo stići šumskim stazama i to najbližim iz pravca Bedema.

Probijanjem zaobilaznice od Brlje, koja je dio regionalnog puta, pristup Blacama i Studenačkim glavicama je olakšan. Tome je doprinijela i izgradnja motela u samim Blacama usljed čega je probijen i pristupni makadamski put do te lokacije.

Kao posljedica jednog vremena i nepoštovanja relevantnih standarda u izgradnji i ophođenju prema pirodnom ambijentu tzv. Velike Blace su prilično devastirane. Radovi koji su izvođeni u Blacama su još jedan primjer ružne igre čovjeka sa prirodom.

Osim izgradnje objekta, potok je građevinskim mašinama proširen i napravljeno je jezerce koje presušuje u periodu ljeta, a rupa koja nastaje tim procesom ružno izgleda. Na ovom terenu je građena infrastruktura za strelište, pa sada imamo samo ružne ostatke ukopanih objekata. Usljed te ideje posječena su i stabla topole, lipe i bora koja su krasila ovaj teren. Da ni to ne bude dovoljno, na lokaciju Blaca su dovožene i istovarane gomile kamena i šuta.

Sada na tom terenu imamo napuštene ostatke zidanog objekta koji je unazad nekoliko godina uništen požarom, rupu od jezera, gomile otpadnog kamena, panjeve kao podsjetnik da su tu nekada bila stabla.

To je prostor koji je nelogično i bezrazložno prepušten devastaciji i koji svojim prirodnim odlikama zaslužuje mnogo više brige nego što je do sada dobijao.

Kako u okviru projekta „Eko-park Blace – čistije, ljepše korisnije“ koji je finansijski podržan od strane Pivare Trebjesa, tako i u vanprojektnim aktivnostima, Društvo mladih ekologa planira da u narednom periodu preuzme niz aktivnosti koje će voditi u pravcu sanacije i ponovnog oplemenjivanja tog lokaliteta.

Smatramo da bitnu ulogu u oplemenjivanju ovog prostora treba da odigra i lokalna uprava koja je u proteklom periodu dopustila devastaciju ovog terena.

Samim tim planiramo da pokrenemo inicijativu prema lokalnoj upravi sa predlogom vraćanja prvobitnog izgleda ovom lokalitetu, što podrazumijeva uklanjanje zidanog objekta, uklanjanje šuta, nasipanje rupe i ponovno pravljenje korita potoku, kao i sadnju drvenastih biljnih vrsta.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *