Pokrenuta inicijativa da se lokaliteti Blace i Studenačke glavice stave pod zaštitu

Nikšić, 3. 12. 2015. godine Društvo mladih ekologa Nikšić je u okviru projekta „Eko-park Blace – čistije, ljepše, korisnije“, koji je finansijski podržan na konkursu Pivare „Trebjesa“, ponovo pokrenulo inicijativu za stavljanje pod zaštitu lokaliteta Blace i Studenačke glavice.

Podsjećanja radi u periodu prije probijanja zaobilaznog puta Brlja -Duklo u Skupštini opštine Nikšić govorilo se o pomenutoj inicijativi. Međutim, nakon izgradnje zaobilaznice odustalo se od te ideje, jer je zaobilaznica izgrađena u granicama planiranog zaštićenog područja.

Inicijativa Društva mladih ekologa odnosi se na nešto manji prostor od prvobitnog plana Skupštine opštine Nikšić, ali bez gubljenja prirodnih vrijednosti i atraktivnosti ovog terena.

Uzvišenje Studenačke glavice nalazi se u centralnom dijelu Nikšićkog polja i zauzima površinu od 270ha. Izdvaja se lokalitet Blace kao tipično malo kraško polje sa izvorima i ponorima. Studenačke glavice karakteriše veliko bogatstvo raznovrsne flore i faune uz prisustvo endemičnih vrsta. Ovaj lokalitet nije dovoljno istražen i izučen, pa je potrebno preduzeti aktivnosti i u tom smjeru.

Zbog specifičnih prirodnih karakteristika Blaca i Studenačkih glavica, Društvo mladih ekologa predlaže da se ovaj lokalitet stavi pod zaštitu u kategoriji „Predio izuzetnih odlika“.

(Po Zakonu o zaštiti prirode u članu 43 stoji: „Predio izuzetnih odlika je lokalitet kopna ili mora, odnosno kopna i mora, gdje je međusobno dejstvo ljudi i prirode tokom vremena oblikovalo prepoznatljive osobine lokaliteta sa značajnim estetskim, ekološkim i kulturnim vrijednostima, praćeno visokom biološkom raznovrsnošću. U predjelu izuzetnih odlika zabranjeno je vršiti radnje i aktivnosti i obavljati djelatnosti koje narušavaju obilježja zbog kojih je proglašen“.)

Na osnovu pokrenute inicijative danas smo počeli sa prikupljanjem potpisa građana. Planirano je da početkom februara održimo sastanak sa lokalnom upravom na kojem bi prezentovali inicijativu i predali potpise.

Svi zainteresovani građani mogu potpisati peticiju svakog radnog dana u našoj kancelariji, koja se nalazi na Bulevaru Vuka Mićunovića.

Koliko je atraktivna i specifična ova lokacija, najbolje govori činjenica o sve većoj posjeti „Eko-parku Blace“, koji je napravilo Društvo mladih ekologa uz finansijsku podršku Pivare Trebjesa u ranijoj fazi projekta. Uspjeli smo da zapuštenu lokaciju, koju gotovo niko nije posjećivao godinama, učinimo privlačnom za veliki broj ljubitelja prirode ne samo iz Nikšića, nego i šire. To smo prvenstveno uradili sređivanjem terena i postavljanjem osmišljenog mobilijara.

Proglašenjem Studenačkih glavica i Blaca zaštićenim područjem smatramo da bi se taj lokalitet lakše zaštitio od devastacije i izvjesnije sačuvao za buduće generacije.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *