Retrospektivom urađenog završen projekat “Eko-park Blace – čistije, ljepše, korisnije”

Nikšić, 16. 3. 2016. Društvo mladih ekologa je u sali JU “Zahumlje” predstavilo projekat „Eko-park Blace – čistije, ljepše, korisnije“ što je bila i posljednja akcija. Projekat je finansijski podržan na konkursu Pivare „Trebjesa“ za nevladine organizacije u visini od 10.000 eura i realizovan u proteklih osam mjeseci.

Projekat je sadržao više aktivnosti na lokaciji Blace sa namjerom izgradnje parka, aktivnosti na promociji lokaliteta Blace kroz društvene mreže i video-zapis, organizovanje edukativnih časova u prirodi, kreiranje i izrada video materijala, kampanju sa građanima na temu reciklaže i kampanju sa građanima da se lokalitet Studenačke glavice sa Blacama stave pod zaštitu.

Osnovni cilj projekta je bio jačanje svijesti javnosti o značaju održivog korišćenja prirodnih resursa i pravilnog tretiranja otpada kroz edukaciju i aktivnosti koje će doprinijeti efikasnijem selektovanju otpada i boljem stanju na terenu. Konačno naš doprinos građanima je što sada imaju priliku da uživaju u ljepotama još jednog izletišta, koje je do skoro postojalo samo u lijepim sjećanjima. Na naše zadovoljstvo sada je to pristupačan teren i otvoren za sve ljubitelje prirode.

Retrospektivu smo iskoristili da javno zahvalimo i uručimo zahvalnice najaktivnijim volonterima u izgradnji Eko-parka. To su: Luka Đurković, Mićo Radojević, Dejan Miličković, Joko Radović, Dragan Vukčević, Miro Nikolić i Slavko Varajić.

Projekat ”Eko-park Blace – čistije, ljepše, korisnije” je kao posebnu aktivnost imao kampanju o reciklaži u okviru koje je bio otvoren konkurs za pravljenje predmeta od reciklažnih materijala. Dobili smo dosta zanimljivih predmeta, a kako je konkurs bio nagradnog karaktera žiri je izdvojio najzanimljivije radove i njihovi autori su dobili diplome. To su: Lidija Lalatović – diploma za kreativnost, Javna predškolska ustanova „Dragan Kovačević“, vrtić „Ciciban“ – diploma za kreativnost, Vladimir D. Mijušković – diploma za ideju, Nada Ivanović – diploma za najbolji rad.

Nakon zvaničnog završetka projekta planiramo da nastavimo sa volonterskim aktivnostima koje će doprinijeti još boljem izgledu Eko- parka i aktivnostima sa lokalnom upravom na studiji kako bi se lokalitet Studenačke glavice i Blace i formalno stavio pod zaštitu.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *