DMEN učestvovao na Forumu za životnu sredinu i klimu u Briselu

Brisel, 5. 4. 2016. godine Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN), Green Home i Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) od 29. marta do 1. aprila 2016. godine boravile su u posjeti institucijama Evropske unije (EU) u Briselu, koja je organizovana tokom redovnog godišnjeg sastanka Foruma za životnu sredinu i klimu (ECF). Godišnji sastanak članica Foruma organizovan je kako bi se okupile ekološke nevladine organizacije i razgovarale sa visokim predstavnicima evropskih institucija o izazovima na nacionalnom i regionalnom nivou u procesu približavanja Evropskoj uniji (EU).

Na sastanku Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta – odjeljenja za Spoljne odnose u srijedu, 30. marta članice ECF iznijele su komentare na Nacrt mišljenja o spoljnoj dimenziji energetske politike EU, a koja ima uticaj na Crnu Goru kao i druge zemlje jugoistočne Evrope i šire. Ovom prilikom članice ECF izrazile su zabrinutost u dijelu odlaganja politika EU vezano za postepeno napuštanje fosilnih izvora energije i razvoj transatlantskih investicija i partnerstava koja podržavaju korišćenje prirodnog gasa, uglja i nafte u cilju diverzifikacije energetskog miksa država, a posebno pod izgovorom energetske sigurnosti i stabilnosti regiona. Ohrabreni su oni djelovi Nacrta mišljenja koji vide obnovljive izvore energije kao put u napredak zemalja i najbolje rješenje da se smanji zavisnost od uvoza i time poveća energetska sigurnost.

Predstavnici ECF boravili su i u posjeti Evropskom parlamentu, te su se u petak 1. aprila sastali sa predstavnicima Generalnih direktorata za životnu sredinu, klimu i susjedsku politiku i pregovore o pridruživanj. Tokom sastanaka diskutovalo se o brojnim pitanjima uključujući nelegalnu trgovinu divljih vrsta, primjeni koncepta cirkularne ekonomije, upravljanju otpadom kao i poboljšanju mehanizama za efektivniji dijalog tijela EU i ekoloških NVO iz regiona.

Posebna pažnja je posvećena sprovođenju monitoringa akcionih planova zemalja vezano za nacionalne kontribucije u smanjenju emisija gasova staklene bašte, gdje se Crna Gora obavezala na smanjenje emisija za 30% do 2030. godine.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *