Predstavljeni rezultati projekta eko-turističke valorizacije grada

Nikšić, 18. 1. 2018. godine Nevladina organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić javnosti je predstavila rezultate projekta „Promocija i valorizacija nedovoljno iskorišćenih eko-turističkih potencijala Nikšića“.

Osnovni cilj projekta je bio doprinos stvaranju neophodnih uslova za valorizaciju nedovoljno iskorišćenih turističkih potencijala opštine Nikšić kroz održivo funkcionisanje.

Na samom početku radilo se na prikupljanju informacija o eko-turističkim potencijalima grada.

Projektom je bilo planirano da se podaci prikupe i obrade za 10 do 15 lokaliteta, međutim, pristigli su podaci za 22 zanimljiva lokaliteta. Osim nedovoljno poznatih, obuhvaćeni su i neki lokaliteti sa kojima je već upoznata šira javnost ali koji nijesu bili dovoljno eko-turistički valorizovani. Tako npr. Slano i Liverovićko jezero su opisani kao značajni eko-turistički lokaliteti sa aspekta razvoja sportskog ribolova i kamperskog turizma. Široj javnosti je malo poznato da Slano jezero ima izuzetan ornitološki značaj.

U narednoj fazi je na osnovu prikupljenih podataka dizajnirana i štampana brošura pod nazivom „Upoznaj skriveni Nikšić“. Brošura je prevedena na engleski jezik i dostupna je široj javnosti. Podijeljena je u pet tematskih oblasti: vode, speleološki objekti, kulturno-istorijski spomenici, eko-turizam i gastronomske manifestacije. Sadrži i predlog prenamjene objekata u gradskom jezgru, kao što je Dom revolucije. To je, naravno, zelena ideja kojom bi napravili Prirodnjački centar sa tri osnovne komponente – botanička bašta, akvarijum i prirodnjački muzej.

Tokom projekta postavljene su četiri informacione table na lokacijama na kojima do sada nijesu postojale – pored Slanog i Liverovićkog jezera, kod sela Zagrad pored puta prema Lukavici i na skretanju sa glavnog puta u Eko-park Blace.

Od momenta kada je sklopljen mozaik o nedovoljno eko-turistički valorizovanim lokalitetima u Nikšiću, započeto je snimanje kadrova za dokumentarni film čija se tematika naslanja na prethodno prikupljene informcije o nedovoljno turistički afirmisanim lokalitetima u opštini. I slikom i riječju opisuje turističku atraktivnost više lokaliteta u Nikšiću.

Jedan od bitnih činilaca ovog projekta su građani koji su uzeli učešće u okviru foto-konkursa na temu „Neiskorišćeni turistički biseri Nikšića“. Nakon mjesec dana, koliko je konkurs bio otvoren, 15 građana nam je dostavilo 72 fotografije lokaliteta za koje su smatrali da su eko-turistički nedovoljno afirmisani.

Žiri se odlučio za 15 fotografija koje najbolje odgovraju zadatoj temi, a nagrađeni su: Jovan Krušić, Aleksa Minić, Ana Petrović, Ivan Đurović, Gavrilo Knežević, Milan Šapurić, Jelena Ivanović.

Projekat je realizovan posljednjih šest mjeseci uz finansijsku podršku Skupštine opštine Nikšić.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *