Trening za gritere održan u Italiji

Tolmezzo, 16 – 21. 04. 2018. godine. U periodu od 16. do 21. aprila predstavnici Društva mladih ekologa i Agencije za lokalnu demokratiju boravili su u Tolmezzo-u (Italija), gdje su se upoznali sa radom italijanskih gritera u oblasti Carnia, koja pripada regiji Friuli-Venecija-Đulija.

Inicijalni trening u Crnoj Gori biće održan 3. jula, kada bi potencijalni griteri bili u prilici da se upoznaju sa našim iskustvima, a takođe bi prošli neophodnu obuku kojom će rukovoditi kolege iz Italije.

Ukoliko ste lokal-patriota, imate volju da se družite i upoznajete predstavnike različitih kultura, imate malo slobodnog vremena koje bi kao griter željeli da posvetite drugim ljudima pozivamo Vas da se prijavite putem e-mail ayen-ben@t-com.me, najkasnije do 24. juna.

U periodu od 25. juna do 1. jula planiran je informativni sastanak sa potencijalnim griterima.

Molimo Vas da nam u prijavi, uz biografiju, pošaljete i kraće motivaciono pismo.

Društvo mladih ekologa Nikšić i Agencija za lokalnu demokratiju u saradnji sa partnerima iz Italije i Srbije realizuju projekat „Balkan Greeters“.

Griteri su ljudi koji vole svoj grad ili mjesto i uživaju da posjetiocima pokažu njegove skrivene dragulje. To su pozitivne, nasmijane, fleksibilne, predusretljive i komunikativne osobe različitih profila ponosni na svoj grad i spremni da predstave gradske prostore iz drugačijeg ugla na jedinstven – svoj način.

Griteri nijesu turistički vodiči, niti griteri mogu zamijeniti turističke vodiče kao obučene turističke kadrove, već „prijatelji koje posjetilac nije ni znao da ima“. To su volonteri koji za svoje usluge ne dobijaju novac, nego osmjeh na licima posjetilaca i prijatelji koji će olakšati boravak u gradu i učiniti ga još prijatnijim.

Tokom griterskih tura poštuju se ekološke vrijednosti, kao i socio-kulturna autentičnost svake zajednice.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *