Nikšić bio domaćin prvog treninga za gritere

Nikšić, 3. 7. 2018. godine U okviru projekta „Balkan Greeters“ održan je prvi u nizu treninga za gritere u Crnoj Gori.

Ideja je da se uspostavi griterski servis u Nikšiću i Crnoj Gori, koji podrazumijeva pružanje volonterskih usluga vođenja kroz mjesto koje vole i u kome žive potencijalnim gostima.

Griter nije turistički vodič, nema licencu ni specifično obrazovanje. Griter je običan čovjek koji ima volju da podijeli znanje i ljubav prema svom mjestu sa posjetiocima. Cilj je promocija teritorije, razvoj komplementarne turističke ponude i afirmacija postojećih proizvoda, usluga, kulturnih, istorijskih i prirodnih znamenitosti. Sve to bi trebalo da bude dopuna klasičnom turizmu.

Griteri postoje u skoro 200 gradova širom svijeta, a ideja je potekla iz Njujorka.

Predavači na ovom treningu bili su predstavnici „Carnia greeters“ sa sjevero-istoka Italije, koji su osnovani prije četiri godine i koji su podijeili bogato iskustvo sa griterima u Nikšiću.

Griterska organizacija u Crnoj Gori povezaće se sa Globalnom griterskom organizacijom na čijem sajtu se nalaze svi gradovi i zemlje u kojima su do sada formirane griterske organizacije. Preko ovog sajta posjetilac će moći da dobije informacije o griterskoj organizaciji u Crnoj Gori.

Predsjednik Globalne griterske organizacije sa sjedištem u Hagu (Holandija) Jos Nusse ovom prilikom je istakao da je „cilj cjelokupnog projekta da svijet učine boljim mjestom formirajući jednog po jednog gritera“.

Italijanka Fides Baneli ovim poslom počela je da se bavi prije tri godine, a cilj njene posjete je da promoviše gritersku mrežu i u Crnoj Gori.

Projekat realizuje Kooperativa Kramars iz Italije kao vodeća organizacija, a partneri su Agencija za lokalnu demokratiju i Društvo mladih ekologa iz Crne Gore. Finansiran je od strane italijanske regije Friuli-Venecija-Đulija.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *