Pomažemo očuvanje ribljeg fonda

Nikšić, 18. 7. 2018. godine Volonteri NVO Društvo mladih ekologa učestvovali su u akciji spasavanja ribe na Slanom jezeru, koju je organizovao Sportsko-ribolovni klub Nikšić (SRK-NK).

Smanjenjem vode u periodu ljeta dolazi do zarobljavanja znatne količine ribe u vrtačama i dolinama, koje vremenom presušuju i tako dolazi do njenog uginuća. Takvo stanje negativno utiče na brojnost ribljeg fonda, a posebno je ugrožena sitna mlađ koja je i najmanje otporna na smanjenje kiseonika i hrane u vodi.

Uz dobru organizaciju i podršku tridesetak iskrenih ribolovaca i ljubitelja prirode, akcijom je iz četiri doline u jezero prebačeno 120kg ribe (šaran, klen, babuška) pri čemu je bilo dosta sitne mlađi.

Održivost ribljeg fonda u Slanom jezeru je višestruki izazov zbog ovakvih pojava, nepostojanja baraža na zatvaračnici i bespravnog izlova. Kada je u pitanju bespravni izlov, značajne rezultate u suzbijanju krivolova u posljednjem periodu postiže čuvarska služba SRK Nikšić, ali je potrebno da se potpomogne i od strane ribara i drugih lica koja borave na jezeru, u nemalom broju tokom ovog perioda godine. Samo zajedničkim, odgovornim i aktivnim djelovanjem postići će se željeni rezultat. Društvo mladih ekologa u budućnosti zalagaće se da se pooštri kaznena politika prema krivolovcima.

SRK Nikšić ulaže značajne napore da unaprijedi održivost ribljeg fonda ne samo u ovom jezeru, nego i u drugim vodama Nikšića kojima gazduje. I NVO Društvo mladih ekologa u budućnosti će nastojati da se uključuje i podržava iste i slične aktivnosti. Takođe ćemo nastojati da zajedno osmislimo programe koji će više promovisati jezera sa aspekta razvoja eko-turizma.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *