Uginuće ribe u Slanom jezeru moglo je biti izbjegnuto

Nikšić, 20. 7. 2018. godine Ono na šta je NVO Društvo mladih ekologa nedavno upozoravalo, nažalost se obistinilo. Došlo je do uginuća ribe na Slanom jezeru, koju članovi Sportsko-ribolovnog kluba Nikšić i volonteri NVO Društva mladih ekologa nijesu uspjeli da prebace iz dolina i vrtača u jezero.

Srazmjere ove ekološke katastrofe su ogromne. Trenutno je teško procijeniti i iznijeti pretpostavku jer se radi o uginuću ribe u više dolina, a i veća količina ribe i sitne mlađi je u mulju pa nije lako donijeti pravu procjenu. Situacija je utoliko alarmantnija, jer je uginula velika količina mlađi što je ogroman problem za redovan priraštaj ribe u jezeru.

Padom nivoa vode u jezeru, a samim tim i povlačenjem jezera na niže kote stvaraju se jezerca u kojima riba ostaje zarobljena. Jezerca tokom ljeta presušuju i dolazi do uginuća ribe.

Ovakvo stanje se davno moglo izbjeći da se pristupilo adekvatnom planiranju vodostaja i pravljenju ribljih staza ili zaravnavanju dolina. Međutim, ribu djelimično spašavaju samo entuzijasti i iskreni ljubitelji sportskog ribolova i prirode i to u ovom trenutku nije dovoljno.

Smatramo da Elektroprivreda Crne Gore ne smije ostati imuna na ovaj problem jer eksploatiše vode jezera za proizvodnju električne energije, a samim tim utiče i na promjene nivoa vode u jezeru.  Iako je primarni cilj Elektroprivrede proizvodnja električne energije, savjesno je voditi računa i o nesmetanom funkcionisanju ekosistima Slanog jezera.

Napominjemo da uskoro treba da počne redovni godišnji remont Hidroelektrane “Perućica”, kada će doći do pražnjenja vode iz sistema kanala pa se i tu može očekivati novo uginuće ribe. Zahtijevamo da se preduzmu adekvatne mjere kako do toga ne bi došlo.

Ovim povodom pozivamo inspektora ribarstva da hitno sprovede inspekcijski nadzor i da o činjeničnom stanju informiše javnost.

Takođe, pozivamo Ministarstvo poljoprivrede koje primarno gazduje vodama u Crnoj Gori da zajedno sa drugim relevantnim činiocima koji gazduju vodama Slanog jezera napravi plan i realizuje aktivnosti koje u budućnosti neće proizvoditi ovakve posljedice.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *