Održan drugi trening za gritere

Nikšić, 20. 9. 2018. godine Društvo mladih ekologa organizovalo je 20. septembra drugi trening za gritere.

Sa uvodnim napomenama prisutnima je dobrodošlicu poželio Miodrag Karadžić, izvršni direktor NVO Društvo mladih ekologa Nikšić, nakon čega je Kerim Međedović, izvršni direktor NVO Agencija za lokalnu demokratiju  upoznao prisutne sa istorijom, principima rada i vrijednostima griterskog pokreta.

Razlike gritera u odnosu na zvanične turističke vodiče, metode ovladavanja grupom, komunikaciju u oblasti turističkog volontiranja precizirao je tokom izlaganja Miljan Mijušković, licencirani turistički vodič iz Nikšića dok je novinar Darko Bulatović govorio o značaju i načinima prezentacije griterske usluge na društvenim mrežama, javnom govoru i pravljenju dobre video prezentacije.

Najčešće korišćena definicija gritera je da je on je prijatelj za koga turista nije znao da ga ima. To je osoba koja je spremna da predstavi svoj grad, mjesto, omiljeno izletište, bilo koju kulturološku ili tradicionalnu specifičnost pri čemu se nastoje istaći ekološke vrijednsoti. Njegova tura ima ”ukus i miris”, doživljeno je opisuje putniku koji je putem interne mreže pronalazi i bira. Kao što su griteri specifični turistički vodiči, tako su i turisti – putnici ljudi koji žele da vide i osjete nešto što ne postoji u turističkim ponudama.

Događaj pod nazivom ”Montenegro Greeters – II trening u Crnoj Gori” okupio je 11 potencijalnih gritera iz Nikšića, Podgorice i Danilovgrada, koji su aktivno učestvovali sa mnogo pitanja vezanih za griterski servis u nastajanju.

Nakon uspješno realizovanog treninga, griterska zajednica u Crnoj Gori kreće u nove akcije osposobljavanja gritera, koje podrazumijevaju izbor griterskih tura tj. lokacija koje će se obilaziti sa posjetiocima i pravljenje pojedinačnih griterskih profila.

Trening je organizovan u sklopu projekta ”Aktivni i odgovorni za sebe i zajednicu”, koji je podržao Fond za aktivno građanstvo, a koji finansira Evropska unija (EU) posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori kroz program IPA 2016 ”Instrument  za civilno društvo”.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *