Jačamo aktivnosti na zaštiti voda

Nikšić, 15. 12. 2018. godine Predstavnici nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) i Sportsko-ribolovnog kluba Nikšić (SRK -NK) održali su sastanak na kojem su diskutovali o modelima budućeg zajedničkog rada na polju očuvanja voda Nikšića od zagađenja i krivolova.

Ovo je bio i inicijalni sastanak za formiranje „Servisa za zaštitu voda“, neformalnog tijela koje će činiti pet do sedam članova. Osim predstavnika ove dvije organizacije u sastav će ući pojedinci i predstavnici drugih organizacija u čijem je opisu djelovanja zaštita životne sredine i ekologija.

Prevashodna svrha formiranja servisa je u potrebi i organizovanijem radu na edukaciji lokalne zajednice i zaštiti voda od nelegalnog odlaganja otpada, zaštiti voda od nelegalnog izlova ribe, radu na animiranju i prikupljanju sredstava u zajednici za sprovođenje akcija uklanjanja otpada i oplemenjivanja terena oko nikšićkih voda.

Na sastanku je dogovoreno da se zajedničkim snagama ove dvije organizacije pristupi prikupljanju građe za edukativnu brošuru „Kodeks ekološkog ponašanja prema vodama“, koja će biti štampana i služiti jačanju svijesti zajednice o značaju pravilnog i odgovornog odnosa prema vodnim resursima sa aspekta odlaganja otpada i bavljenja sportskim ribolovom. Brošure će biti podijeljene ribarima i građanima kroz planske kampanje.

Sastanak je realizovan kroz projekat „Učinimo vode ljepšim“ koji se implementira u sklopu „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a koji sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *