Realizovano predavanje na temu značaja ekoloških servisa

Nikšić; 08.02.2019. godine. Neladina organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) u saradnji sa Sportsko ribolovnim klubom Nikšić – NK (SRK NK) je u petak 08.02. u prostorijama SRK NK organizovalo predavanje na temu „Značaj organizovanja ekoloških servisa, izazovi u formiranju i radu“.

Kroz predavanje Jelene Marojević Galić prisutni su imali priliku da se upoznaju sa značajem i upravljenjem vodama u Crnoj Gori, ekosistemskim uslugama, pritiscima i izazovima sa kojima su vode trenutno suočene. Poseban akcenat je stavljen na temu servisa tj. strukturu, potrebnu infrastrukturu, ciljne partnere tokom rada kao i najbolje prakse i postignute rezultate rada građana sa sličnim ciljevima u Crnoj Gori i okruženju.

Predavanje je prvobitno bilo planirano da se realizuje za članove „Servisa za zaštitu voda“, nedavno formiranog od strane Društva mladih ekologa i Sportsko ribolovnog kluba Nikšić. Međutim zbog izraženog interesovanja, osim članova servisa, prisustvovali su i volonteri DMENa, članovi skupštine SRK NK, eko i volonterska sekcija iz JU “Srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole” i JU Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića sa profesoricama Oljom Lučić i Marijom Lazarević.

Sam broj prisutnih, koji je prevazišao očekivanja, nam dovoljno govori o zainteresovanosti široke javnosti za rešavanje problema ugroženosti vodnog resursa u Nikšiću. Svakako to će uz, dobijena iskustva sa predavanja, servisu biti dodatni motiv da istrajemo u namjerama za poboljašanje stanja vodnog resursa a takođe i da u narednom periodu uključimo što više zainteresovane javnsoti kako bi na što efikasniji način postigli željeni cilj.

Predavanje je realizovano kroz projekat  „Učinimo vode ljepšim“ koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *