Realizovano predavanje na temu značaja ekoloških servisa

Nikšić, 8. 2. 2019. godine Nevladina organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) u saradnji sa Sportsko-ribolovnim klubom Nikšić – NK (SRK-NK) je u petak, 8. februara u prostorijama tog kluba organizovalo predavanje na temu „Značaj organizovanja ekoloških servisa, izazovi u formiranju i radu“.

Kroz predavanje Jelene Marojević Galić prisutni su imali priliku da se upoznaju sa značajem i upravljenjem vodama u Crnoj Gori, ekosistemskim uslugama, pritiscima i izazovima sa kojima su vode trenutno suočene. Poseban akcenat je stavljen na temu servisa tj. strukturu, potrebnu infrastrukturu, ciljne partnere tokom rada, kao i najbolje prakse i postignute rezultate rada građana sa sličnim ciljevima u Crnoj Gori i okruženju.

Predavanje je prvobitno bilo planirano za članove „Servisa za zaštitu voda“, nedavno formiranog od strane Društva mladih ekologa i Sportsko-ribolovnog kluba Nikšić. Zbog izraženog interesovanja, osim članova Servisa, prisustvovali su i volonteri DMEN-a, članovi Skupštine SRK-NK, volonterska i eko-sekcija JU “Srednja ekonomska-ugostiteljska škole” i JU Gimnazija „Stojan Cerović“ iz Nikšića sa profesoricama Oljom Lučić i Marijom Lazarević.

Sam broj prisutnih, koji je prevazišao očekivanja, dovoljno nam govori o zainteresovanosti široke javnosti za rješavanje problema ugroženosti vodnog resursa u Nikšiću. Svakako, to će uz dobijena iskustva sa predavanja biti dodatni motiv da istrajemo u namjerama za poboljašanje stanja vodnog resursa, a takođe da u narednom periodu uključimo što više zainteresovane javnosti kako bi na što efikasniji način postigli željeni cilj.

Predavanje je realizovano kroz projekat „Učinimo vode ljepšim“ koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *