Studijska posjeta Kučima oduševila učesnike

Podgorica, 17. 2. 2019. godine Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa i Župa u srcu sa „Savjetom za održivi razvoj Župe“ bile su organizatori studijske posjete Kučima. Posjeta je organizovana kao dio aktivnosti u projektu ”Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost”, koji finansira Evropska unija preko ”ALTER” programa i Mreže za ruralni razvoj Crne Gore.

Pogled iz Kuča na Podgoricu

Kuči nijesu slučajno izabrani za posjetu, već kao pozitivan primjer razvoja jedne zajednice u Crnoj Gori, a moglo bi se reći i šire.

Grupa biznismena sa zavičajem u srcu okupila se 2012. godine i osnovala ”Fond za razvoj Kuča”, organizaciju koja je kroz nekoliko godina promijenila izgled ovog istorijski značajnog mjesta. Milioni eura uloženi su od ljudi koji vole svoj zavičaj u nove puteve, objekte, kulturne događaje, publikacije…

Gostoprimstvo današnjih domaćina ovog studijskog putovanja Dragiše-Pera Gošovića, Radomira Prelevića, Vladimira-Bata Đurovića, Zorana Petrovića, Zdravka Rajkovića i ostalih članova udruženja teško da se može prenijeti i opisati riječima. Ljubav prema zavičaju, način na koji je Župljanima prezentovana istorija, kultura i razvoj Kuča, primjer su od kog mnoge ruralne zajednice moraju učiti.

Gosti su sa domaćinima najprije obišli radove koji se izvode na Spomeniku žrtvama fašizma na Orljevu, mjestu gdje se na pravi način vidi moć Fonda da sopstvenim snagama sačuva dio istorije. Osim Spomenika, Fond uređuje okolinu pa se radovi broje stotinama hiljada eura. Fond prikuplja sredstva od privrednika koji potiču iz Kuča i koji ne žele da zaborave svoj kraj.

Obilazak Meduna je za Župljane bio poseban. Muzej Marka Miljanova sa eksponatima iz kučke tradicije i istorije nije samo mjesto koje čuva tradiciju, već i turistički proizvod koji je nova vrijednost zavičaja.

Tu je i Medunska tvrđava koju Fond pokušava da rekonstruiše do kraja. Ovaj projekat može biti nova pokretačka snaga Kuča i jedan je od prioriteta Fonda, ali zbog obimnosti posla očekuje se i pomoć države.

Gosti su potom obišli imanje Bata Đurovića u Dučićima gdje se na pravi način moglo vidjeti kako čovjek mijenja surovu okolinu u jednu od najatraktivnijih turističkih lokacija vizuelno. Vinogradi i voćnjaci dunje daju visokokvalitetno vino i dunjevaču koje su gosti degustirali u vinskom podrumu, uz pršutu i sir. Nedaleko od ove lokacije je i druga oaza u kamenu i vidikovac istog vlasnika koji je prije par godina u ovom kučkom selu rođacima pomogao u izgradnji kuća.

Još jedan doček od srca imali smo na imanju braće Gošović gdje, kako reče naš domaćin Pero Gošović, vlada sloga i zajedništvo braće. Na zajedničkom imanju oduvijek se sprema jedan, zajednički ručak za sve članove bratske porodice. U modernom savardaku opet su nas dočekali tradicionalni proizvodi i braća Gošovići sa svojim gostoprimstvom i srdačnošću. Utisak svih gostiju je da je ovo jedno od najljepših mjesta u Kučima.

Fond za razvoj Kuča imao se još mnogo čime pohvaliti gostima. Izgradili su kilometre modernih saobraćajnica, nove se već grade, izgrađena je zdravstvena stanica, zgrada Mjesne zajednice, velika sredstva su potrošena na izdavaštvo i publikacije kako bi sačuvali od zaborava Marka Miljanova i veličinu kučke tradicije. Njihova krilatica u modernom dobu je ”Kad su braća složna i putevi se grade”.

Na kraju dana koji je bio prekratak da se obiđu sva dostignuća Fonda, upriličeno je druženje u restoranu Gošović na Zlatici.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *