Realizovano predavanje “Sliv Gračanice – ekološki aspekti zaštite i potencijali”

Nikšić/Župa; 17.03.2019. godina. Danas je u prostorijama mjesne zajednice Župa održano predavanje na temu “Sliv Gračanice – ekološki aspekti zaštite i potencijali”.

Predavač Jovo Radulović, iz organizacije Župa u srcu se osvrnuo na proces nastanka sliva Gračanice, podatke o prostoru, pritokama i izvorima. Dalje su prisutni mogli čuti o uticajima stanovništva, preduzeća koja djeluju u Župi i prirodnih procesa na ekološke aspekte sliva. U drugom dijelu predavanja sagledani su ekološki aspekti i potencijali sliva Gračanice kao kulturno-sportsko- rekreativne zone, zatim ribolovnog revira, potom potencijala za proizvodnju energije i na kraju potencijala za zaštitu i naučno proučavanje u skladu sa inicijativama Evropske unije za zaštitu povremenih izvora i rijeka u koje spada i sliv Gračanice.

Tokom diskusije Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa je najavio čišćenje jedne divlje deponije u dijelu rječnog toka Gračanice u Župi tokom trajanja projekta i postavljanje 3 kontejnera i podjelu 40 kanti za prikupljanje otpada kojima će se doprinijeti boljem stanju toka Gračanice kada je otpad u pitanju.

Dragan Radulović, predsjednik MZ Župa je izjavio da se sa nivoa mjesne zajednice rade i planiraju nove aktivnosti koje će doprinijeti boljem stanju Gračanice i drugih terena po pitanju divljih deponija te da u tom smjeru očekuje, između ostalih subjekata, učešće i kontinuiranu podršku od strane ekoloških nevladinih organizacija.

Predavanje se realizuje kroz projekat  “Učinimo vode ljepšim” koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *