Predstavljeni ekološki aspekti zaštite i potencijali Gračanice

Nikšić, 17. 3. 2019. godine Danas je u prostorijama Mjesne zajednice Župa održano predavanje na temu “Sliv Gračanice – ekološki aspekti zaštite i potencijali”.

Predavač Jovo Radulović iz organizacije Župa u srcu osvrnuo se na proces nastanka sliva Gračanice, podatke o prostoru, pritokama i izvorima. Prisutni su dalje mogli čuti o uticajima stanovništva, preduzeća koja djeluju u Župi i prirodnih procesa na ekološke aspekte sliva. U drugom dijelu predavanja sagledani su ekološki aspekti i potencijali sliva Gračanice kao kulturno-sportsko-rekreativne zone, zatim ribolovnog revira, potom potencijala za proizvodnju energije i na kraju potencijala za zaštitu i naučno proučavanje u skladu sa inicijativama Evropske unije za zaštitu povremenih izvora i rijeka u koje spada i sliv Gračanice.

Tokom diskusije Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa najavio je čišćenje jedne divlje deponije u dijelu rječnog toka Gračanice u Župi tokom trajanja projekta, postavljanje tri kontejnera i podjelu 40 kanti za prikupljanje otpada kojima će se doprinijeti boljem stanju toka Gračanice, kada je otpad u pitanju.

Dragoljub Radulović, predsjednik MZ Župa, izjavio je da se sa nivoa Mjesne zajednice rade i planiraju nove aktivnosti koje će doprinijeti boljem stanju Gračanice i drugih terena po pitanju divljih deponija te da u tom smjeru očekuje, između ostalih subjekata, učešće i kontinuiranu podršku od strane ekoloških nevladinih organizacija.

Predavanje je organizovano kroz projekat “Učinimo vode ljepšim” koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *