Brošura „Kodeks ekološkog ponašanja prema vodama“ dijeljena na Trgu slobode

Nikšić, 22. 3. 2019. godine Povodom Svjetskog dana voda aktivisti NVO Društvo mladih ekologa organizovali su kampanju na Trgu slobode. Zadatak kampanje je bio skretanje pažnje lokalnoj zajednici na problematiku voda i potrebu mijenjanja navika, te veće brige prema vodnom resursu.

Tokom kampanje Nikšićanima su dijeljene edukativne brošure „Kodeks ekološkog ponašanja prema vodama“ i promotivni materijali nastali u okviru projekta Učinimo vode ljepšim.

Moto ovogodišnjeg Dana voda je „Nikoga ne smijemo ostaviti po strani – Voda za sve!“, kako bi se stavio naglasak na vodu kao osnovno ljudsko pravo.

Po broju prisutnih građana tokom trajanja kampanje i dobijenim komentarima može se zaključiti da je interesovanje za problematiku voda izuzetno veliko. Građani poseban problem prepoznaju u odlaganju otpada u rječna korita i nekulturi življenja.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulisane na konferenciji Ujedinjenih nacija o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati.

Nakon konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju, održane 1993. godine u Rio de Žaneiru, 22. mart svake godine obilježava se kao Svjetski dan voda.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta “Učinimo vode ljepšim” koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *