Obilježen Svjetski dan voda

Nikšić; 22.03.2019. godine. Povodom Svjetskog dana voda aktivisti NVO Društva mladih ekologa su organizovali kampanju na gradskom trgu. Zadatak kampanje je bio skretanje pažnje lokalanoj zajednici na problematiku voda i potrebi mijenjanja navika i veće brige prema vodnom resursu.

Tokom kampanje Nikšićanima su dijeljene edukativne brošure „Kodeks ekološkog ponašanja prema vodama“ i promotivni materijali nastali u okviru projekta Učinimo vode ljepšim.

Moto ovogodišnjeg Dana voda je „Nikoga ne smijemo ostaviti po strani – Voda za sve!“ kako bi se stavio naglasak na vodu kao osnovno ljudsko pravo.

Po broju prisutnih građana tokom trajanja kampanje i dobijenim komentarima može se zaključiti da je interesovanje za problematiku voda izuzetno veliko. Građani poseban problem prepoznaju u odlaganju otpada u rječna korita i nekulturi življenja.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulisane na konferenciji Ujedinjenih nacija o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati.

Nakon konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju, održane 1993. godine, u Rio de Žaneirou, 22. mart svake godine se obilježava kao Svjetski dan voda.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta “Učinimo vode ljepšim” koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *