Predstavljeni Studija razvoja Župe i Mapa resursa ruralnog Nikšića

Nikšić, 3. 4. 2019. godine Danas je u multimedijalnoj sali IPC Tehnopolis održana konferencija na temu „Programi podrške i perspektive za ruralne oblasti u Crnoj Gori“.

Događaj su organizovali Župa u srcu i Društvo mladih ekologa u okviru projekta ”Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost”, koji je finansijski podržan od Evropske unije preko ALTER programa i Mreže za ruralni razvoj Crne Gore.

Na početku se prisutnima obratio Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa koji je prisutne upoznao sa aktivnostima i rezultatima projekta ”Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost”.

Darko Konjević, predstavnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, prezentovao je postojeće mjere podrške za ruralne oblasti koje su određene u ovogodišnjem budžetu. Poseban naglasak je stavio na IPARD 2 program namijenjen ruralnim oblastima kao i vrstu mjera, prihvatljive sektore i količinu raspoložive podrške.

Nikola Ilić, predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma, govorio je o podrškama za poboljšanje uslova za bavljenje ruralnim turizmom. Takođe je prisutne upoznao sa rasploživim sredstvima i neophodnom dokumentacijom za validnost prijave po konkursima.

Živko Kecojević, predstavnik Opštine Nikšić, prisutne je informisao o radu Skupštine opštine Nikšić u proteklom periodu u smjeru poboljšanja života u ruralnim oblastima i istakao važne projekte koji su do sada urađeni, a koji se prvenstveno odnose na izradu putne infrastrukture i vodosnabdijevanje. Istakao je da pojedini projekti Opštine imaju kontinuitet više godina i da se u budućnosti može očekivati više putne infrastrukture, bolja pokrivenost mobilnim signalom, bolje vodosnabdijevanje kao i razne druge podrške za manifestacije, sajmove i sl.

Dušan Babić, predstavnik Društva mladih ekologa, jedan od asistenata u izradi Mape resursa ruralnog Nikšića, kazao je da je mapa prvi dokument u Crnoj Gori tog tipa urađen za jednu opštinu sa podacima iz svih 14 ruralnih mjesnih zajednica. Kazao je i da dokument ima za cilj da prikaže aktivnosti naših domaćina, vrijednih, preduzetnih ljudi u ruralnim mjesnim zajednicama kako bi osvijetlio njihov rad, povezao ih međusobno i omogućio im da nastupaju zajedno na domaćim i stranim tržištima.

Jovo Radulović iz NVO Župa u srcu, kao jedan od obrađivača dokumenta, kazao je da je “Studija razvoja Župe” rađena po konceptu “odozdo prema gore” i pokazuje šta to treba uraditi u lokalnoj zajednici do 2025. godine. Kako je Radulović naglasio ovaj koncept promoviše i Evropska unija kroz LAG-ove i LAG strategije.

”To je koncept koji, nažalost, u Crnoj Gori još uvijek nije zaživio. Mi se i kroz projekat trudimo da pokrenemo zajednice, a i organe odlučivanja, da se pozabavimo LAG-ovima i da u nekom narednom periodu, što kraćem nadam se, imamo prve LAG-ove koji će imati svoje razvojne strategije”, naglasio je on.

Drugi dio konferencije je protekao u komentarisanju i postavljanju pitanja od strane prisutnih, a odnosila su se na uslove života u ruralnim oblastima Nikšića.

Konferencija je ujedno i posljednja aktivnost projekta „Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost“.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *