Brošura o ekološkom ponašanju na vodama predstavljena u SRK Nikšić

Nikšić, 8. 4. 2019. godine Na nedavo održanom sastanku „Servisa za zaštitu voda“ u prostorijama Sportsko-ribolovnog kluba Nikšić-NK (SRK-NK) promovisana je edukativna brošura „Kodeks ekološkog ponašanja prema vodama“, koja je nastala u okviru projekta Učinimo vode ljepšim.

Brošura je nastala kao rezultat potrebe da se edukativnim metodama utiče na bolje stanje vodnog resursa. Zadatak brošure je da čitaocu približi stanje vodnog resursa u pogledu značaja pravilnog i održivog korišćenja, te skrene pažnju na problematiku odlaganja otpada i nelegalnog izlova ribe kao i da podstakne posjetioce vodnih površina i ribolovce da promijene negativna pravila ponašanja i prakse. 

Brošura će se posredstvom ovog sportsko-ribolovnog kluba dijeliti ribarima uz dozvole.

Upravo zajedničkim snagama ekoloških nevladinih organizacija i SRK-Nikšić kroz rad Servisa u budućnosti se planira više aktivnosti koje će doprinijeti boljem stanju vodnog resursa u Nikšiću. Zadatak Servisa će biti i jače i organizovanije praćenje stanja na terenu sa aspekta bespravnog izlova ribe i nelegalnog odlaganja otpada pa će se u tom smjeru voditi komunikacija sa relevantnim loklanim institucijama.

Na sastanku je dogovoreno da se u ovo neformalno tijelo, osim predstavnika nevladine organizacije Društvo mladih ekologa i Sportsko-ribolovnog kluba Nikšić, uključe i predstavnici NVO Župa u srcu i NU Uzdomir.

Članovi servisa su Predrag Zeković, Miladin Goranović, Radoica Babović, Miomir Jovanović, Perko Tomašević, Dušan Perš, Boris Dragnić, Bratislav Čolaković, Božidar Čolaković, Boris Bulajić, Dejan Miličković, Jovo Radulović, Miodrag Karadžić. Sekretar Servisa je Vlajko Simović.

Projekat „Učinimo vode ljepšim“ je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *