Uklanjan otpad u Bjeloševini

13.04.2019. Nikšić/Župa. Društvo mladih ekologa je u okviru projekta „Učinimo vode ljepšim“ u saradnji sa MZ Župa, nevladinom organizacijom Župa u srcu i mještanima sela Bjeloševina realizovalo akciju uklanjanja otpada pored puta koji vodi selima Bjeloševina i Morakovo i uz potok Slatišnjak, koji je pritoka Gračanice. Uz učešće volontera koji su prikupili oko 60 vreća raznog otpada, porijeklom iz domaćinstva, mještani su za potrebe akcije obezbijedili i mehanizaciju za sakupljanje i odvoz otpada.
Lokacija na kojoj je uklanjan otpad pripada slivnom području rijeke Gračanice i usled nebrige i neadekvatnog odlaganja otpada došlo je do gomilanja otpada koje može imati negativne posledice i po samu rijeku. Dodatni problem neadekvatnog odlaganja otpada na ovom području je nepostojanje komunalne infrastrukture za sakupljanje otpada a takođe nije vršen ni organizovani transport otpada sa lokacije do deponije.
Kako je najavljeno od strane nadležnih službi da će se tokom ove godine početi sa postavljanjem kontejnera za sakupljanje otpada u Bjeloševine, i uz veću brigu od strane mještana, očekujemo da će ova akcija imati održiv i pozitivan efekat za zajednicu i služiti kao primjerer pokretanja sličnih akcija na drugim lokacijama.
Projekat „Učinimo vode ljepšim“ je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *