Uklanjan otpad u Bjeloševini

Nikšić, 15. 4. 2019. godine Društvo mladih ekologa je u okviru projekta „Učinimo vode ljepšim“ u saradnji sa MZ Župa, nevladinom organizacijom Župa u srcu i mještanima sela Bjeloševina realizovalo akciju uklanjanja otpada pored puta koji vodi selima Bjeloševina i Morakovo uz potok Slatišnjak, koji je pritoka Gračanice.

Uz učešće volontera koji su prikupili oko 60 vreća raznog otpada porijeklom iz domaćinstva, mještani su za potrebe akcije obezbijedili mehanizaciju za sakupljanje i odvoz otpada.

Lokacija na kojoj je uklanjan otpad pripada slivnom području rijeke Gračanice. Usljed nebrige i neadekvatnog odlaganja otpada došlo je do gomilanja otpada, što može imati negativne posljedice i po samu rijeku. Dodatni problem neadekvatnog odlaganja na ovom području je nepostojanje komunalne infrastrukture za sakupljanje otpada. Takoše, nije vršen ni organizovani transport sa lokacije do deponije.

Nadležne službe najavile su da će tokom ove godine početi sa postavljanjem kontejnera za sakupljanje otpada u Bjeloševini. Uz veću brigu od strane mještana, očekujemo da će ova akcija imati održiv i pozitivan efekat za zajednicu i služiti kao primjer pokretanja sličnih akcija na drugim lokacijama.

Projekat „Učinimo vode ljepšim“ podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *