Učinimo ljepšim Slano jezero

Nikšić, 4. 6. 2019. godine Povodom 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine, Društvo mladih ekologa će u subotu, 8. juna, sa početkom u 10h, u saradnji sa „Servisom za zaštitu voda“, organizovati akciju uklanjanja otpada na Slanom jezeru. Mjesto okupljanja je u Širokoj ulici kod konobe „Slano“ od 9.30h do 10h.

Slano jezero je stvoreno 1950. godine, a pretvoreno je u akumulaciono 1968. godine za potrebe hidroelektrane Perućica. Jezero ima izuzetan potencijal kako za razvoj eko-turizma tako i sa pozicije razvoja sportskog ribolova zbog bogatstva ribom. Jezero je značajno i sa ornitološkog gledišta. Od ukupno 526 vrsta evropskih ptica, na teritoriji opštine Nikšić nalazi se više od 130 vrsta. Upravo u opštini Nikšić najznačajniji objekat za migratorne ptice je Slano jezero na kome povremeno boravi i do 20.000 ptica. 

Međutim, sa ekspanzivnom proizvodnjom ambalaže i plastike za jednokratnu upotrebu te neodgovornog ponašanja dijela posjetilaca došlo je do gomilanja otpada na više lokacija oko jezera. Posebno su izražene plastične i staklene boce i tegle, plastične kese i metalne konzerve.

Akcija u subotu će ujedno biti i prva veća akcija uklanjanja otpada sa Slanog jezera. Planirano je da se realizuje na potezu Široke ulice, zatvaračnice, duž brane, na poziciji kamenoloma…

Tim povodom pozivamo sve zainteresovane volontere da nam se pridruže i da zajedničkim snagama učinimo ljepšim ovaj resurs.

Akcija se realizuje u okviru projekta „Učinimo vode ljepšim“, koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *