Realizovana akcija na Slanom jezeru

Nikšić; 08.06.2019. godine. Povodom 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine, pod pokroviteljstvom  „Servisa za zaštitu voda“ realizovana je akcija uklanjanja otpada na Slanom jezeru.

Akcija je realizovana u okviru projekta „Učinimo vode ljepšim“ koji Društvo mladih ekologa sprovodi već 8 mjeseci i u okvirug kojeg je formiran tzv. „Servis za zaštitu voda“. Servis je neformalno jedanaestočlno tijelo sastavljeno od predstavnika DMEN-a, NU Uzdomira, NVO Župe u srcu i Sportsko ribolovnog kluba Nikšić-NK. Osnovna uloga servisa je zaštita voda sa aspekta nelegalnog odlaganja otpada i sa aspekta nelegalnog izlova ribe.

Ovo nije prva akcija servisa ali je za Slano jezero ovo bila prva veća akcija uklanjnaja otpada od njegovog formiranja sa sredine prošlog vijeka.

Grupa od 45 volontera je neumorno 3h sa vode pomoću 3 plovna objekta i sa kopna uklanjala otpad. Tokom akcije uklonjeno je 60 vreća otpada uglavnom porijeklom iz domaćinstva. Prednjači plastika za jednokratnu upotrebu a zatim su uklonjene i znatne količine stakla, guma od automobila i karton. 

Akcija se realizovala u dužini od preko 3km obale na potezu široke ulice, zatvaračnice, duž brane, na poziciji kamenoloma, od široke ulice do Diljinog oka.

Ovu akciju je iskoristio i Sportsko ribolovni klub Nikšić-NK da javno uništi zaplijenjene mreže i parangale. Tim povodom uništeno je 37 mreža u ukupnj dužini od 2000m i 3 parangala ukupne dužine 160m.

Povodom akcije još jednom apelujemo na posjetioce jezera da se sa većom odgovornošću odnose prema ovom izuzetnom resursu i ne ostavljaju otpad. Nadamo se da ćemo se u budućnosti više baviti ekoturističkom valorizacijom jezera od uklanjanjanja otpada.

Zahvalnost SO Nikšić koja je, i pored toga što dijelom finansira projekat „Učinimo vode ljepšim“ ,za ovu akciju dodatno obezbijedila prihvat i transport otpada na gradsku deponiju.

Projekat „Učinimo vode ljepšim“, je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *