Uklonjeno 60 vreća otpada sa Slanog jezera

Nikšić, 8. 6. 2019. godine Povodom 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine pod pokroviteljstvom „Servisa za zaštitu voda“ realizovana je akcija uklanjanja otpada na Slanom jezeru.

Akcija je napravljena u okviru projekta „Učinimo vode ljepšim“ koji Društvo mladih ekologa sprovodi već osam mjeseci i u okviru kojeg je formiran tzv. „Servis za zaštitu voda“. Servis je neformalno jedanaestočlno tijelo sastavljeno od predstavnika DMEN-a, NU Uzdomir, NVO Župa u srcu i Sportsko-ribolovnog kluba Nikšić-NK. Osnovna uloga servisa je zaštita voda sa aspekta nelegalnog odlaganja otpada i sa aspekta nelegalnog izlova ribe.

Ovo nije prva akcija servisa, ali je za Slano jezero ovo bila prva veća akcija uklanjanja otpada od njegovog formiranja sredinom prošlog vijeka.

Grupa od 45 volontera je neumorno sa vode i kopna uklanjala otpad tokom tri sata pomoću tri plovna objekta. Tokom akcije uklonjeno je 60 vreća otpada čije je porijeklom uglavnom iz domaćinstva. Prednjačila je plastika za jednokratnu upotrebu, a uklonjene su i znatne količine stakla, gume od automobila i karton. 

Akcija je realizovana u dužini od preko tri kilometra obale na potezu Široke ulice, zatvaračnice, duž brane, na poziciji kamenoloma, na potezu od Široke ulice do Diljinog oka…

Ovu akciju je iskoristio i Sportsko-ribolovni klub Nikšić-NK da javno uništi zaplijenjene mreže i parangale. Tim povodom uništeno je 37 mreža u ukupnoj dužini od 2000m i tri parangala ukupne dužine 160 metara.

Još jednom apelujemo na posjetioce jezera da se sa većom odgovornošću odnose prema ovom izuzetnom resursu i ne ostavljaju otpad. Nadamo se da ćemo se u budućnosti više baviti eko-turističkom valorizacijom jezera od uklanjanja otpada.

Zahvaljujemo se Skupštini opštine Nikšić koja je, i pored toga što dijelom finansira projekat „Učinimo vode ljepšim“, za ovu akciju dodatno obezbijedila prihvat i transport otpada na gradsku deponiju.

Projekat „Učinimo vode ljepšim“ je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *