DMEN ugostio buduće gritere iz Prijepolja i Istočnog Sarajeva

Nikšić, 22. i 23. 6. 2019. godine Prethodna dva dana Nikšić je bio domaćin treninga za gritere – neformalne turističke vodiče, ”prijatelje za koje posjetilac ne zna da ih ima u gradu u koji dolazi”.

U organizaciji Društva mladih ekologa lekcije o griterskom servisu slušali su predstavnici dvije NVO iz Istočnog Sarajeva i Prijepolja. Iz Istočnog Sarajeva došlo nam je Udruženje građana ”Probudi se”, a iz Prijepolja Planinarski klub Kamena gora.

Prvi dan bio je rezervisan za teorijska predavanja koja su uključivala upoznavanje sa konceptom griterskog servisa i njegovih vrijednosti, razlikovanje gritera u odnosu na turističke vodiče i rukovođenje globalnom griterskom stranicom sa osvrtom na upravljanje pojedinačnim profilima svakog budućeg gritera.

Izvršni direktor Društva mladih ekologa Miodrag Karadžić na početku treninga pozdravio je prisutne goste iz pomenutih gradova i predstavio im projekat Učinimo Zapadni Balkan boljim, koji je finansirao Fond za Zapadni Balkan, a u okviru kojeg je održan ovaj inicijalni trening.

Opšti cilj projekta je doprinos povećanju turističke upotrebe marginalnih i ruralnih područja u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori kroz akcije usmjerene na promovisanju demokratskog učešća, dijaloga, građanskog suživota i ruralnog razvoja.

Osnivač Global Greeter Network gospodin Jos Nus učesnicima je putem Skype-a prenio informacije o funkcionisanju mreže i radu gritera u svijetu.

Kerim Međedović iz nikšićke Agencije za lokalnu demokratiju pričao je budućim griterima o istorijatu gritera, obaveznim principima, gradovima koji imaju gritere i primjerima dobre prakse griterskog servisa.

Obavezno razlikovanje gritera od zvaničnih turističkih vodiča predstavila je Ana Milović-Jasikovac iz iste organizacije, koja je uz Društvo mladih ekologa jedan od osnivača griterskog servisa u Crnoj Gori. Za sada gritere imaju Nikšić i Podgorica.

Učesnici su pokazali veliko interesovanje brojnim pitanjima nakon svake teme,  koja je bila obuhvaćena treningom.

Kako izgleda griterski sajt i kako upravljati pojedinačnim griterskim profilima pokazao je Dušan Babić iz NVO Društvo mladih ekologa.

Drugi dan protekao je u posjetama Slanom jezeru i Eko-parku Blace, gdje su naši gosti mogli da vide i čuju kako izgleda griterska tura od gritera Miodraga Karadžića. Takođe, griter Jovo Radulović pričao je učesnicima treninga o Župi Nikšićkoj, njenim karakteristikama i potencijalima.

Dvodnevni trening obilježilo je i lijepo druženje sa predstavnicima Kamene gore i Udruženja Probudi se, a najavljeni su i novi treninzi u Prijepolju i Istočnom Sarajevu. Očekujemo da ova dva grada po završetku projekta dobiju prve gritere i nađu se na svjetskoj mapi griterskih destinacija, koja trenutno broji preko 250 gradova iz više od 50 zemalja svijeta.

Dušan Babić iz Društva mladih ekologa je rekao da su utisci odlični sa obje strane i da predstavljaju pravi uvod u dobru saradnju.

„Imali smo dva intenzivna dana, koje je oblikovalo lijepo druženje sa predstavnicima partnerskih organizacija na projektu ”Učinimo Zapadni Balkan boljim”. Osim zvaničnog dijela koji je uspješno protekao, bila je to divna prilika da se u neformalnom razgovoru čuju mišljenja srodnih organizacija, njihovih vodećih predstavnika i budućih gritera sa kojima dijelimo poglede na svijet i sredine iz kojih dolazimo. Naravno, iskustva su i različita, pa smo čuli nešto novo od Udruženja ”Probudi se” i Planinarskog kluba Kamena Gora, ali i rekli im nešto što nijesu znali o Nikšiću, ekologiji i stalnoj borbi za životnu sredinu. Izdvojio bih posjete Slanom jezeru i Blacama“, naveo je on i dodao da su ta dva mjesta oduševila goste.

„Bilo je tu lijepih komentara, ali i najava o ponovnom dolasku. Naravno, to je bio i primjer kako treba da izgleda jedan grit. Ljudi koji vole ta mjesta – naši griteri su na jasan način pokazali šta je ljubav prema svom gradu i zavičaju kroz priče, anegdote, opise tih nikšićkih, još uvijek, nedovoljno otkrivenih lokaliteta. Očekuju nas treninzi u Prijepolju i Istočnom Sarajevu, a u međuvremenu komunikacija, kako bi ova dva grada uspješno obrazovala svoje prve griterske sekcije“.

Istočno Sarajevo će uvesti Bosnu i Hercegovinu na svjetski sajt gritera, s obzirom da će to biti prvi grad te zemlje sa ovim lijepim i korisnim servisom koji promoviše zemlje na najbolji mogući način.

Roksanda Mičić iz Udruženja “Probudi se” iz Istočnog Sarajeva smatra da je trening bio dobar vid prekogranične saradnje tri zemlje.

“Griterski servis je nova pojava i mi smo prva organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je uključena u ovaj svjetski pokret. To nam je zaista čast i ponosni smo, a ujedno predstavlja jednu veliku obavezu, jer smatramo da treba da budemo pioniri koji će tu ideju da prošire na ostale gradove Bosne i Hercegovine. Vrlo često sam prolazila pored Nikšića. Ovo je prvi put da sam duže boravila i jako mi se sviđaju njegove široke ulice sa zelenilom, kulturno-istorijski spomenici, okolna mjesta koja smo za ovo kratko vrijeme imali priliku da upoznamo, naročito jezera, Trebjesa… Preporučila bih svakome ko prolazi pored Nikšića da svrati”, istakla je ona.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *