U Nikšiću održana fokus grupa o mrkom medvjedu

Deatalj sa fokus grupe

Nikšić, 26. 6. 2019. godine Društvo mladih ekologa Nikšić organizovalo je fokus grupu u smjeru sprovođenja istraživanja stavova javnosti o mrkom medvjedu u Crnoj Gori. Kako su prethodna istraživanja zabilježila, djelovi opštine Nikšić predstavljaju stalno i privremeno boravište mrkog medvjeda.

O ovoj divljoj životinji razgovarali smo sa lovcima iz Lovačke organizacije „Dr Zoran Kesler“, pčelarima iz  „Pčelarske organizcije Nikšić“, poljoprivrednicima…

Tokom sastanka oni su popunili upitnik, čiji će odgovori služiti kao informacije za potrebe dokumenta pod nazivom „Plan upravljanja mrkim medvjedom“, koji treba da izradi Savjet za upravljanje vukom i medvjedom u čijem su sastavu predstavnici NVO Parkovi Dinarida i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica, a koji funkcioniše u okviru Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Aktivnosti na istraživanju stavova javnosti i jačanju svijesti o zaštiti mrkog medvjeda važne su kako bi se na pravi način omogućila zaštita i dobro upravljanje ovom vrstom u Crnoj Gori, a to u konačnom zahtijeva učešće svih zaintersovanih strana.

Fokus grupa realizovana je u sklopu projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji Parkovi Dinarida realizuju u saradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode Adria.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *