Žabljak: Mrki medvjed da ostane zaštićen, ali treba osigurati naplatu odštete

Detalj sa fokus grupe na Žabljaku

Žabljak, 5. 7. 2019. godine Mrki medvjed treba da ostane zaštićena vrsta, ali zakonom treba urediti lakšu naplatu odštete koju ova divlja životinja napravi.

To se moglo čuti na fokus grupi posvećenoj mrkom medvjedu koja je održana na Žabljaku u organizaciji Društva mladih ekologa Nikšić.

Žabljačani koji se bave stočarstvom, pčelarstvom i lovom rekli su nam da je izraženo prisustvo mrkog medvjeda u Tepcima i Maloj Crnoj Gori, gdje, kako su naveli, stanište ima pet do šest parova ove vrste.

Takođe, moglo se čuti da je mrki medvjed zastupljen u Šarancima i Njegovođi, kada je u pitanju žabljački kraj.

Stariji sagovornici prisjetili su se najveće štete koju je napravio mrki medvjed u durmitorskom kraju, a koja se dogodila tokom osamdesetih godina prošlog vijeka. Tada je medvjed u jednom naletu uništio više košnica, ubio nekoliko goveda i polomio voćke. I pored toga, prevladali su stavovi da je riječ o miroljubivoj životinji, koja rijetko napada ljude.

Naši sagovornici su saglasni da se i dalje malo zna o ponašanju ove životinje.

U drugom dijelu fokus grupe učesnici su popunili upitnik, a odgovori koje su dali služiće u izradi dokumenta pod nazivom Plan upravljanja mrkim medvjedom, koji treba da objavi Savjet za upravljanje mrkim medvejdom i vukom osnovan pri Ministarstvu poljoprivrede Crne Gore.

Ovo je treća po redu fokus grupa o mrkom medvjedu. Kao prethodne dvije u Nikšiću i Plužinama, organizovana je u saradnji sa NVO Parkovi Dinarida.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *