Moramo se prilagoditi novim uslovima usljed klimatskih promjena

Nikšić, 18. 7. 2019. godine NVO Društvo mladih ekologa je u okviru projekta ”Jačanje kapaciteta za bolje ekološke politike“ organizovalo predavanje na temu „Klimatske promjene u Crnoj Gori“.

Predavanju su prisustvovali predstavnici lokalne uprave, više nevladinih organizacija iz Nikšića i Podgorice, studenti Filozofskog fakulteta, građani…

Povod organizovanja predavanja je unapređenje znanja, stavova, bolje infromisanje i razumijevanje javnosti problematike koju donose klimatske promjene u Crnoj Gori.  

Pred 50-ak prisutnih kroz jednosatno predavanje mr Luka Mitrović, direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, govorio je o osnovnim definicijama klime, komponentama klimatskog sistema, interakcijama između komponenti klimatskih sistema, varijabilnostima, prirodnim i antropogenim uzrocima klimatskih promjena, glavnim hidrometeorološkim hazardima u Crnoj Gori, kao i o projekciji buduće klime u regionu jugoistočne Evrope i Crnoj Gori.

„Najveće prijetnje na ovom prostoru vezane su za tropske toplotne talase, intenzivne padavine, jake oluje, poplave, snjegove, mrazeve, vjetrove… Nema klimatskog elementa koji nema rizik na ovom prostoru, što se može vidjeti jer svake godine imamo situacije koje su katastrofične po pitanju šteta koje nastaju kao posljedica klimatskih promjena. Sve je to razlog da se i široka javnost upozna sa ovim pitanjem i, ako dobro razumijete problem klimatskih promjena, biće vam lakše i da podnesete sve posljedice koje donosi”, istakao je Mitrović.

Tokom predavanja moglo se vidjeti i mnogo zanimljivih grafikona koji su prikazivali razne trendove poput rasta ekstremnih maksimalnih i minimalnih temperatura u Nikšiću, trend maksimalne temperature za Podgoricu za avgust 2000 – 2017, trend rasta broja tropskih noći i tropskih dana u Crnoj Gori i sl.

Govorilo se i o deficitu padavina u regionu zabilježenih u septembru 2018. godine kao i o područjima visokog, povećanog i umjerenog požarnog rizika u Crnoj Gori.

Na kraju Mitrović je napomenuo da smatra da je čovječanstvo konačno shvatilo da je ovo posljednji trenutak da se ozbiljno pristupi problemu i da nema više onih koji će biti privilegovani, nego će svaki član međunarodne zajednice morati dati svoj doprinos da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte. Obnovljivi izvori energije su spas čovječanstva, zaključio je on.

Projekat ”Jačanje kapaciteta za bolje ekološke politike“ je finansijski podržan kroz mali grant u okviru projekta “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori” koji realizuje NVO Green Home uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *