Započet projekat suzbijanja ambrozije

Ambrozija

Nikšić, 22. 7. 2019. godine Društvo mladih ekologa Nikšić započelo je sprovođenje projekta „Stop ambroziji“. Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) je korovska jednogodišnja biljka koja se smatra jednom od najčešćih alergenih vrsta s obzirom da izaziva više od polovine svih polenskih alergija. Takođe se smatra štetnom po poljoprivredu jer guši usjeve, troši velike količine hranljivih materija iz zemljišta, utiče na kvalitet poljoprivrednih proizvoda, smanjuje količinu vode u zemljištu, otežava obradu zemljišta i izvođenje agrotehničkih mjera.

S tim u vezi, započeli smo komunikaciju sa predstavnicima mjesnih zajednica, kako bi uz njihovu pomoć locirali mjesta na kojima je zastupljena ova biljka.

Predstavnici mjesnih zajednica u saradnji sa lokalnim stanovništvom treba da nas informišu o zastupljenosti ambrozije kako bismo u narednom dijelu projekta obišli teren, mapirali lokacije i dobili bazu podataka koja će služiti za praćenje stanja.

To je prvi korak u okviru projekta koji će trajati tri mjeseca, a čiji je cilj suzbijanje amrozije, koja tokom cvjetanja može da oslobodi i do 100 miliona zrnaca polena koje vjetar može odnijeti na udaljenost od 300 kilometara.

Naš predstavnik Dušan Babić prisustvovao je sastanku na temu pomenute korovske biljke, koji je organizovao Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić.

Profesorica Danijela Stešević prisutne je upoznala sa karakteristikama, štetnom uticaju, staništima i načinima suzbijanja. Uz herbarijumsku prezentaciju u različtim stadijumima razvoja, imali smo priliku i da vidimo razlike ambrozije u odnosu na slične biljke iz iste porodice.

Razmijenjena su mišljenja kako započeti borbu protiv ambrozije, s obzirom da se tome po prvi put u Crnoj Gori pristupa na organizovan način.

Zajedno sa profesoricom Stešević i predstavnicima Opštine Nikšić obišli smo teren i na nekoliko lokacija u gradu i njegovoj periferiji pronašli ovu biljku i uklonili je na pravilan način i u pravo vrijeme, s obzirom da uskoro nastupa njeno cvjetanje.

Projekat „Stop ambroziji“ je finansijski podržan od strane Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kroz konkurs za NVO u oblasti „Uništavanje korovske biljke ambrozije i edukacija stanovništva o štetnosti ambrozije“.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *