Populacija mrkog medvjeda stabilna u Crnoj Gori

Nikšić, 25. 7. 2019. godine Predavanje o mrkom medvjedu koje je juče održano u Gradskoj kući donijelo je niz novih informacija o ovoj divljoj životinji koja nastanjuje sjeverne i centralne djelove Crne Gore.

O temi „Genetičko brojanje medvjeda u Crnoj Gori“ pričao je Aleksandar Perović iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica, u okviru događaja koji je organizovala NVO Društvo mladih ekologa Nikšić.

Perović je iznio podatak da je populacija mrkog medvjeda stabilna ili čak u blagom rastu, za razliku od vuka čija je brojnost u opadanju. Istraživanje koje se sprovodi godinama unazad pokazalo je da na teritoriji Crne Gore živi oko 400 jedinki ove populacije. U svojoj prezentaciji on je govorio o metodi genetičkog brojanja mrkih medvjeda u Crnoj Gori kao i o rezultatima koji su dobijeni. Kao specifičan primjer istaknuto je istraživanje koje je vršeno na  lovnoj teritoriji Lovačkog društva „Bajo Pivljanin“. Ova istraživanja će pomoći pravilnom upravljanju populacijom i njegovom očuvanju. Takođe će uz podatke iz Srbije, BiH i Hrvatske služiti i za pravljenje plana prekograničnog upravljanja medvjedom.

Perović je podsjetio da je u Crnoj Gori uhvaćen samo jedan medvjed i to prije dvije godine u Biogradskoj gori, kada je grupa naučnika predvođena profesorom Nikolom Ćirovićem iz Beograda postavila ogrlicu u svrhu praćenja i istraživanja ponašanja i života ove životinje. Medvjed je dobio satelitsku ogrlicu, ali je vrlo brzo sam uklonio, rekao je Perović i izrazio očekivanje da će njegov tim u najskorijoj budućnosti uspjeti u istoj namjeri.

Smatramo da smo uspjeli u namjeri i da je javnost kroz ovo predavanje unaprijedila svoja znanja i stavove o mrkom medvjedu, te da smo uspjeli da promovišemo značaj suživota ljudi sa ovim fantastičnim životinjama.

Predavanje je održano u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji Parkovi Dinarida realizuju u saradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode Adria.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *