Organizovana akcija uklanjanja ambrozije

Nikšić, 26. 7. 2019. godine Akcija suzbijanja alergenske korovske biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia) izvedena je danas u organizaciji Društva mladih ekologa Nikšić.

Akcija je realizovana u okviru projekta Stop ambroziji, koji podrazumijeva suzbijanje ove biljke i edukaciju stanovništva kako bi se u narednom periodu smanjila opasnost od ovog alergena, koji je uzrok više od 50% polenskih alergija a nanosi i veliku štetu usjevima. Akcija je realizovana na 4 lokacije duž zaobilaznice Brlja – Duklo i na lokaciji uz korito rijeke Gračanice na tzv. rudarskom putu.

Kao što je uobičajeno, stanište ambrozije smo našli duž puteva i u nasipima pijeska, a neke jedinke su već bile spremne za ispuštanje polena. Polenava zrna mogu da dospiju i na udaljenost od 300 kilometra, a jedna biljka može da proizvede do 100 miliona ovih zrna. Zato je veoma važno da se akcije suzbijanja ambrozije realizuju prije njenog cvjetanja.

Ističemo dobru saradnju sa predstavnicima Opštine Nikšić – Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, kao i predstavnicima Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, i izražavamo zahvalnost što su nam se pridružili i dali doprinos uspjehu akcije.

U narednom periodu planiramo još dvije akcije ovog tipa na lokacijama koje ćemo odrediti na osnovu obilaska terena i direktne komunikacije sa predstavnicima mjesnih zajednica.

Projekat „Stop ambroziji“ je finansijski podržan od strane Uprave za bezbjednost hrane, veterinu, fitosanitarne poslove kroz konkurs za NVO u oblasti „Uništavanje korovske biljke ambrozije i edukacija stanovništva o štetnosti ambrozije“.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *