Mrki medvjed na gradskom Trgu

Niksić; 31.08.2019. godine. Trg slobode u Nikšiću juče popodne imao je neobičnog gosta u organizaciji Društva mladih ekologa Nikšić. To je bila maskota mrkog medvjeda čiji je kostim ponijela naša aktivistkinja i tokom dva sata dijelila flajere koji sadrže osnovne informacije o ovoj divljoj životinji.

Dolaskom na Trg, maskota je začas privukla pažnju, naročito najmlađih. Mnogo djece je poželjelo da se fotografiše, dok su naši aktivisti njihovim roditeljima i zainteresovanim prolaznicima objašnjavali značaj mrkog medvjeda za cjelokupan ekosistem Crne Gore. Mrki medvjed ima stalna i povremena staništa u našim krajevima, tačnije u centralnom i sjevernom dijelu zemlje, koja se prostiru i na teritoriji opštine Nikšić.

Uz osmjeh i interesovanje o kakvoj je akciji riječ, Nikšićani su rado prihvatali razmjenu znanja i postavljali pitanja o samoj kampanji, ali i projektu u okviru kojeg se sprovodi.

Tako su proširili svoje informacije o mrkom medvjedu i bolje upoznali ovu zaštićenu vrstu. Akcija je istovremeno poslužila za promociju suživota ljudi sa ovim životinjama, koje su miroljubive i u jako rijetkim slučajevima napadaju čovjeka.

Smatramo da smo na pravi način animirali ljude i uticali na njihovu svijest o značaju očuvanje ove divlje zvijeri, koja predstavlja bogatstvo svake šume i samim tim, svako društvo treba da da doprinos njenom očuvanju , zaštiti i proučavanju u naučne svrhe.

Kampanja na Trgu slobode realizovana je u okviru projekta ”Zaštićena područja za prirodu i ljude”, koji Parkovi Dinarida sprovode u saradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode Adria.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *