Zajedno sa mjesnim zajednicama u suzbijanje ambrozije


Nikšić, 20. 08. 2019. godine U proteklom periodu Društvo mladih ekologa Nikšić realizovalo je više akcija terenskog suzbijanja ambrozije na teritoriji opštine Nikšić.

Te akcije bile su uspješne, ali još veći značaj u borbi protiv ove alergene i korovske biljke ima edukacija stanovništva, kojoj smo pristupili kao drugom dijelu projekta „Stop ambroziji“ .

Sa namjerom da građani daju svoj doprinos, svako pojedinačno, tokom ovog mjeseca imali smo niz sastanaka sa predstavnicima mjesnih zajednica tokom kojih smo ih upoznali sa ovom problematikom i podijelili im promotivne materijale. To je bila prilika i da razmijenimo znanja i dobijemo korisne informacije u cilju mapiranja lokacija na kojima je ambrozija zastupljena.

Do sada smo ostvarili uspješnu komunikaciju sa predstavnicima mjesnih zajednica: Gornje Polje, Trubjela, Petrovići, Bogetići, Lukovo, Vilusi, Grahovo, Vraćenovići, Krstac i Brezovik.

Plakati i flajeri koje smo predali treba da informišu mještane o ambroziji, da pomognu u njenom prepoznavanju i načinu uklanjanja.

Plakati su istaknuti na vidnim pozicijama u mjesnim centrima, dok će flajeri biti podijeljeni domaćinstvima.

Projekat „Stop ambroziji“ je finansijski podržan od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz program Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u konkursu za NVO u oblasti „Uništavanje korovske biljke ambrozije i edukacija stanovništva o štetnosti ambrozije“.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *