DMEN i SRK Nikšić čistili put oko Slanog jezera

Slano jezero, 01. 09. 2019. godine Akcija čišćenja puta uz Slano jezero održana je u nedjelju, a sproveli su je članovi „Servisa za zaštitu voda“.

Uz podršku volontera Sportsko-ribolovnog kluba Nikšić i NVO Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN), dvije organizacije koje su formirale Servis u okviru projekta Učinimo vode ljepšim, uklanjano je šiblje koje je obraslo duž obje strane makadamskog puta.

Time je omogućeno da dio puta oko jezera bude nasut pijeskom kako bi bio prohodniji i dostupniji ribolovcima, ali i brojnim turistima koji sve više posjećuju ovaj lokalitet i prepoznaju njegovu vrijednost.

Put dužine desetak kilometara trebalo bi da do kraja septembra bude saniran uz pomoć Opštine Nikšić i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Nakon višesatne akcije uklanjanja šiblja, ekolozi i ribolovci pristupili su čišćenju terena duž Široke ulice i pritom sakupili veliku količinu otpada koju su za sobom ostavili neodgovorni pojedinci.

Iako je u akciji Društva mladih ekologa prije nepuna tri mjeseca ova lokacija očišćena, opet smo zatekli ružnu sliku. Razbacani otpad na svim stranama stao je u 15 vreća za smeće, koje smo potom odložili u kontejnere.

I ovom prilikom pozivamo građane da savjesno i odgovorno borave u prirodi, jer ona pripada svima nama.

U julu ove godine DMEN je na prilazu Slanom jezeru postavio dvije klupe, sto i info tablu. Mjesec ranije organizovali smo akciju uklanjanja otpada sa obale jezera u dužini od preko tri kilometra, kao i iz samog jezera.   

Slano jezero formirano je 1950. godine za potrebe hidroelektrane „Perućica“, dok je u akumulaciono pretvoreno 1968. Površine je 8,9 kvadratnih kilometara, sa branom dužine 1.663 metara,  i ima veliki potencijal kako za razvoj eko-turizma i sportskog ribolova, tako i sa ornitološke strane.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *