Realizovan mentorski trening za buduće gritere iz Istočnog Sarajeva

Istočno Sarajevo, 7. i 8. septembar 2019. godine Društvo mladih ekologa je u okviru projekta „Učinimo Zapadni Balkan boljim“ tokom 7. i 8. septembra realizovalo mentorsku posjetu Udruženju građana „Probudi se“ iz Istočnog Sarajeva.

Mentorska posjeta je podrazumijevala nastavak griterske obuke koja je u junu započeta u Nikšiću.

Budući griteri iz Istočnog Sarajeva prvog dana prezentovali su svoje griterske ture koje su se odnosile na različite lokacije u Istočnom Sarajevu i okolini.

Tako smo od Marka Subotića mogli čuti priču o urbnom dijelu Istočnog Sarajeva, stečenim iskustvima i zanimljivim događajima tokom školovanja u privremenoj školi koja je bila u objektu nekadašnje kasarne.

Nikola Subotić je za svoju gritersku turu izabrao Jahorinu i promovisao manje poznate planinarske staze, ali ne i manje atraktivne od onih kojim se većina posjetilaca kreće. Tokom ture bi posjetili nekoliko planinarskih domova i lokacija sa dobrim pogledom na grad.

Nevena Filipović je prezentovala zanimljive detalje iz istorije Istočnog Sarajeva kao i sadašnji razvoj urbanog grada. Kazala je da je jako zanimljiva lokacija sa stećcima, iz perioda srednjovjekovne Bosne, koji datiraju iz vremena vladavine Pavla Radanovića, ali da je još uvijek nedovoljno valorizovana.

Sara Kovačević svoju gritersku turu planira na Palama. Polazak bi bio ispred ”pahuljice” posvećene učesnicima Olimpijskih igara, zatim bi predstavila stare mostove koji su pravljeni u austrougarsko doba, kuda je prolazio voz Ćiro, Hališabanovića vilu, a za kraj je ostavila posjetu izvoru Miljevice.

Roksanda Mičić bi posjetiocu ponudila dvije griterske ture. Prva je o Sarajevu prije rata, a sa posjetiocima bi prošla bi pored mjesta gdje je upoznala svog supruga, zatim bi pokazala gdje je bila linija razdvajanja tokom rata i govorila o dešavanjima nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Kroz drugu turu predstavila bi mjesto Vojkovići i povela posjetioca na most koji je premješten sa Čengić vile i o tom događaju ispričala zanimljive detalje. Zatim bi posjetiocima pokazala nekoliko starih građevina među kojima je škola u Vojkovićima podignuta 1908. godine.

Zajednička fotografija na vidikovcu iznad Istočnog Sarajeva

Sve ovo posmatrali su predstavnici Montenegro gritera i na osnovu sopstvenih iskustava davali sugestije budućim sarajevskim griterima kako bi što bolje prikazali i unaprijedili svoje griterske ture.

Tokom prvog dana sarajevski griteri su snimili i svoje lične profile koji će kasnije biti postavljeni na Facebook stranici servisa koja je takođe formirana.

Drugog dana je realizovan praktični dio kroz tri griterske ture u Istočnom Sarajevu i okolini.

Projekat „Učinimo Zapadni Balkan boljim“ partnerski realizuje NVO Društvo mladih ekologa iz Nikšića, Udruženje građana „Probudi se“ iz Istočnog Sarajeva i NVO Kamena Gora iz Prijepolja, a finansiran je od strane Fonda za Zapadni Balkan.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *