TrashOut aplikacijom do monitoringa nelegalnih deponija

Nikšić, 18. 09. 2019. godine Društvo mladih ekologa kroz projekat “Upoznajmo otpad bolje” pokreće aktivnost monitoringa nelegalnih deponija na teritoriji Nikšića.

Monitoring će se raditi obilaskom terena i pravljenjem baze podataka putem aplikacije „TrashOut“ (https://www.trashout.ngo/). TrashOut je zamišljen kao ekološka platforma koja ima za cilj da mapira i prati nelegalne deponije širom svijeta i informiše lokalne vlasti, nevladine organizacije i građane o ovom pitanju.

Potrebno je imati pametni telefon i Mapa je jednostavna za instalaciju i rukovanje. Građani je mogu koristiti za prijavljivanje nelegalnih odlagališta, a svi zainteresovani pojedinci ili institucije mogu pogledati ili preuzeti podatke.

Za svaku lokaciju koja će biti unešena u Mapu kao nelegalno odlagalište, treba unijeti fotografiju koja vizuelno potkrepljuje stanje lokacije. Zatim, treba izabrati jednu od ponuđenih opcija količine i vrste otpada, da li je za čišćenje potreban kamion ili se radi o manjim količinama. Kasnije se može unijeti i evidencija da li je lokacija očišćena ili je otpad još uvijek tu.

Očekujemo da ćemo razvojem saradnje sa lokalnim nevladinim organizacijama uz pomoć aplikacije „TrashOut“ zajednički raditi na monitoringu životne sredine po pitanju nelegalnog odlaganja otpada. Takođe, očekujemo da će se u ovu aktivnost uključiti savjesni građani.

Krajnji zadatak, osim mapiranja nelegalnih odlagališta, je da se iniciraju aktivnosti koje će dovesti do smanjenja nelegalnih odlagališta otpada i povećanja procenta reciklaže.

Projekat „Upoznajmo otpad bolje“, koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *