Realizovan mentorski trening za gritere iz Prijepolja


Prijepolje, 05 – 06. 10. 2019. godine. Društvo mladih ekologa Nikšić je tokom vikenda realizovalo mentorski trening za predstavnike Planinarskog kluba Kamena gora koji je imao zadatak formiranje griterskog servisa u Prijepolju. Tokom treninga su predstavnici Planinarskog kluba Kamena gora prezetnovali svoje griterske ture dok su ulogu mentora imali predstavnici Montenegro gritera.

Kroz opis griterskih tura moglo se čuti i vidjeti da Prijepolje ima zaista lijepu okolinu koja može biti zanimljiva posjetiocima.

Tako nam je Ilija Andrejić prezentovao gritersku turu u Kovingrad koji je ostatak nekadašnjeg rimskog utvrđenja i napravljen je na nekadašnjem rimskom putu Viaraguza. Smješten je na dosta nepristupačnoj litici i služio je za kontrolisanje puta u Limskoj dolini. Pješačkom turom do grada naići će se i na stećke a sa tvrđave se pruža odličan pogled.

Mikailo Špajak je prezentovao gritersku turu koja se odnosi na put prema manastiru Pustinja koji je podignut u XII vijeku. Staza vodi duž Ratajske rijeke i prolazi pored slapova a sa lijeve i desne strane je predivan kanjon koji će prirediti vrhunski ugođaj. Griterska lokacija je na dobroj poziciji jer su joj blizu i druge zanimljive lokalcije poput Kamene gore ili pećine Kurtova jama koja je još uvijek neistražena a koja ima stalaktite i stalagnite crvene boje  čija je visina 12 m a prečnik 6 cm.

Nikola Rvović je za gritrsku turu odabrao šetnju gradom i vidikovac Sokolica. Polazak bi bio ispred doma kulture i tokom šetnje bi pričao o poznatim Prijepoljcima/kama. Zatim bi prošli pored katoličke crkve koja je podignuta za vrijeme Austrougarske a obišli bi i druge znamenitosti manje poznate široj javnosti. Na vidikovcu uz lijep pogled bi ispričao nekoliko anegdota vezanih za grad a jedna od njih bi bila priča o Vladimiru Periću – Valteru po kome je snimljen film „Valter brani Sarajevo“ a za koga malo ljudi zna da je porijeklom iz Prijepolja.

Dragan Petrić  bi u gritersku turu posjetioca poveo u Sopotnicu a tura bi počela ispred planinarskog doma pa zatim pored male crkve i muslimanskog groblja do platoa gdje se pruža lijep pogled. Dalje bi se tura kretala prema vodopadu na Sopotnici koja je toliko čista da voda može da se pije sa bilo koje tačke rijeke. Zatim nizvodno pored starih vodenica od koji su neke i obnovljene. Zatim bi se silazak kretao pored grčkog groblja do korita rijeke i donjih vodopada sa kraćim zadržavanjem i nastavkom puta do eko domaćinstva sa ribnjakom gdje bi se mogla praviti duža pauza. Povratak do doma je moguć istim putem ili automobilom.

Dino Rovčanin je za gritersku turu odabrao stari grad Mileševac koji je udaljen na 6 km od Prijepolja i koji se nalazi blizu manastira Mileševa. Tura je malo zahtjevnija ali je uzbudljiva zbog lijepog pogleda na rijeku Mileševu u čijem kanjonu je nastanjen bjeloglavi sup pa postoji mogućnost da se ugleda tokom ture. U okviru ove ture može se obići mala džamija u kojoj se čuva Kuran koji je rukom pisan i koji je najstariji na Balkanu. Takođe prilikom silaska sa starog grada može se sići do isposnica u kojima je boravio Sveti Sava a u jednoj od njih je voda za koju legenda kaže da se ukaže samo dobrim ljudima.

Mentorski trening je izazvao veliko interesovanje pa su tako u teoretskom dijelu učestvovali i predstavnici Planinarskog kluba Ćira iz Lajkovca. 

Tokom mentorskog treninga snimani su i pojedinačni profili Prijepoljskih gritera, formirana je facebook stranica  griterskog servisa. Takođe smo mogli i u praktičnom dijelu da se upoznamo sa dostignućima gritera kroz pravljenje ture u kojoj je mentorski tim iz Crne Gore imao ulogu posjetioca i tokom obilaska lokacije su aktivno davali sugestije i preporuke.

Projekat „Učinimo Zapadni Balkan boljim“ partnerski realizuje NVO Društvo mladih ekologa iz Nikšića, Udruženje građana „Probudi se“ iz Istočnog Sarajeva i NVO Kamena Gora iz Prijepolja a finansiran je od strane Fonda za Zapadni Balkan.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *